Startende ondernemers krijgen subsidies

Om de leegstaande winkelpanden sneller weg te werken, roept de stad een premie in het leven voor startende ondernemers die een zaak beginnen. De omvang van de premie hangt af van de locatie waar de winkel komt.

Hoe dichter de ondernemer in het centrum zijn activiteiten begint, hoe meer hij krijgt. Van 750 euro in zone 1 over 500 euro in zone 2 tot 250 euro in zone 3. Deze bedragen worden nog eens met dertig procent verhoogd als het betrokken pand leegstaat.


Toch verwacht burgemeester Erik Broeckx (N-VA) niet meteen wonderen van de nieuwe premie. "We zijn financieel beperkt waardoor we deze subsidie eerder als symbolisch bestempelen. Ik betwijfel of we meer ondernemers gaan aantrekken met deze bedragen. Het is eerder een geschenk voor de ondernemers die toch de stap naar Mortsel zetten. We zullen deze premie zeker evalueren en misschien kan ze later nog verhoogd worden."


Ook de oppositiepartijen stemden voor de nieuwe starterspremie, al werd er opgemerkt dat het bedrag aan de lage kant is. "We keuren dit met plezier goed maar dit gaat de leegstand in Mortsel niet oplossen. Waarom leegstaande winkelpanden het eerste jaar niet gratis verhuren?", zegt Naranjo Decamps (Mortsel Anders).


Volgens Broeckx zijn de bevoegdheden voor de stad daarvoor te beperkt. "Als overheid moet je het doen met de middelen die je voor handen hebt. Als ik trouwens naar onze buurgemeenten kijk, dan moet ik vaststellen dat Mortsel het nog niet zo slecht doet met zijn lokale economie." (FSL)

Lees meer