Veertig onderzoekers kamperen week lang om spoorwegbermen toegankelijker te maken voor kunst en cultuur

Derde editie Gebermte zet in op ‘trage wegen’

Op de derde editie van ‘Gebermte’ kunnen bezoekers van de oude spoorwegberm op de grens tussen Wilrijk en Mortsel deelnemen aan een project van veertig internationale onderzoekers, studenten en kunstenaars die op de berm zullen kamperen. De groep wil mensen de oude berm als ‘trage weg’ laten meemaken in een mix van cultuur, kunst en natuur.

Bermwandelingen, muziek, poëzie, lezingen en picknicks. Het is maar een kleine greep uit de activiteiten die burgerinitiatief Gebermte volgende week te bieden heeft op de berm tussen Wilrijk en Mortsel. Nieuw dit jaar is een internationale groep van veertig onderzoekers, kunstenaars en studenten die een hele week op de berm zullen kamperen. Begeleid door Gebermte en de KU Leuven wil de groep zoveel mogelijk mensen de verlaten spoorwegbermen als ‘trage weg’ laten meemaken. 

Het project krijgt steun van een breed partnerplatform met onder andere de provincie Antwerpen, Natuurpunt, de stad Mortsel, het district Wilrijk, de gemeente Edegem, Streekvereniging Zuidrand, Trage Wegen vzw, de universiteit van het Britse Newcastle en het internationaal architectencollectief Supersudaca.

“Net zoals de voorbije twee jaar wensen we de verlaten spoorwegbermen op nieuwe manieren laten beleven en gebruiken”, zegt initiatiefnemer Bart Pluym van Gebermte. “Deze derde editie is een mijlpaal: we krijgen de hulp van een internationaal onderzoeksteam om na te gaan hoe concrete interventies de zichtbaarheid en toegankelijkheid van trage wegen in de zuidrand van Antwerpen kunnen vergroten.” 

“De berm zal het levende decor vormen voor een tentoonstelling met en over deze interventies. Wij zijn ervan overtuigd dat ‘Den Berm’ het huidige nut van ecologische buffer kan overstijgen. De bermen kunnen uitgroeien tot waardevolle publieke ruimtes voor natuur- en cultuurbeleving in de breedste zin.”

Het startschot van Gebermte wordt zaterdag gegeven om 15.00 uur door gouverneur Cathy Berx. Aansluitend volgt een publiek gesprek over mogelijke interventies om van Den Berm een ‘trage weg’ te maken. Vanaf 20.00 uur is dichter Andy Fierens aan het woord en aansluitend is er een groot feest met onder andere livemuziek van Hompstad.

Gebermte loopt nog tot zaterdag 25 mei. Tijdens de week vinden avonddebatten plaats rond gedeeld ruimtegebruik, trage wegen en kunst in de openbare ruimte. Op de slotdag vindt naast tal van activiteiten ook de eerste bermpicknick plaats. Toegang tot de activiteiten op de berm zoek je best via de hoofdlocatie aan de Jozef Hermanslei in Mortsel.

Het volledige programma van Gebermte vind je hier.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer