2 Een toekomstbeeld van de nieuwe schoolsite aan de Schuttershofstraat. Het project zal nu bekostigd worden door de scholengroep Rivierenland.
Architectenbureau A33 Een toekomstbeeld van de nieuwe schoolsite aan de Schuttershofstraat. Het project zal nu bekostigd worden door de scholengroep Rivierenland.

Gemeentelijk onderwijs verdwijnt na dit schooljaar: GBS Niel wordt deel van GO!-scholengroep Rivierenland

De gemeentelijke basisschool van Niel zal vanaf het schooljaar 2019-2020 deel uitmaken van de scholengroep Rivierenland van het Gemeenschapsonderwijs. Voor de gemeente levert dat minstens 7 miljoen euro op, voor de leerlingen en het personeel verandert er volgens schepen van Onderwijs Eddy Soetewey (N-VA) weinig tot niets.

Het gemeentelijk onderwijs in Niel gaat verdwijnen. Vanaf 1 september 2019 zal de gemeentelijke basisschool (GBS) van Niel worden overgeheveld naar het Gemeenschapsonderwijs (GO!) van de Vlaamse Gemeenschap. De school – met campussen in de Veldstraat, Schuttershofstraat, Franklin D. Rooseveltstraat en de Ridder Berthoutlaan – zal volgend schooljaar deel uitmaken van de scholengroep Rivierenland. Dat is een scholengroep die al bestaat uit 26 scholen in het Vaartland, Klein-Brabant en de Rupelstreek.

Tal van uitdagingen

“In het basisonderwijs van Niel staan we voor een aantal pedagogische en organisatorische uitdagingen”, zegt schepen van Onderwijs Eddy Soetewey (N-VA). “De GO!-scholengroep Rivierenland zal daarbij zorgen voor een nóg sterkere ondersteuning van de directeur en het schoolteam. Het garanderen van kwalitatief onderwijs op het grondgebied van Niel is voor ons een absolute prioriteit. We laten de school en de Nielse leerlingen niet los, maar werken vanaf nu vanuit een regisserende rol en niet meer als organisator van basisonderwijs.”

Het onderwijs wordt per 1 september 2019 voortgezet op dezelfde wijze, met dezelfde directie en de vertrouwde leerkrachten.

Eddy Soetewey (N-VA), schepen van Onderwijs

De ondersteuning vanuit de scholengroep gebeurt onder meer op het vlak van ICT, communicatie, infrastructuur en financiën. “We nemen ons onderwijzend personeel de takenpakketten uit handen die voor hen geen ‘core business’ zijn”, zegt Conny Romswinkel, algemeen directeur van de scholengroep Rivierenland. “Op die manier verlagen we de werkdruk in de scholen. De scholengroep tekent kaders uit waarbinnen de scholen werken en zorgt voor de solidariteit binnen de scholengroep.”

De gemeente doet financieel sowieso een uitstekende zaak met de overheveling van de gemeentelijke basisschool. De kostprijs van de recente vernieuwingen aan het schoolgebouw in de Veldstraat én van het huidige nieuwbouw- en renovatieproject op de schoolsite in de Schuttershofstraat zal nu immers voor rekening zijn van de scholengroep Rivierenland. In totaal gaat het om een bedrag van meer dan 7 miljoen euro dat de scholengroep daarvoor aan de gemeente zal betalen.

2 Schepen van Onderwijs Eddy Soetewey (N-VA) bij de gemeentelijke basisschool in de Veldstraat: “De scholengroep zal  zorgen voor een nóg sterkere ondersteuning van de directeur en het schoolteam.”
rv Schepen van Onderwijs Eddy Soetewey (N-VA) bij de gemeentelijke basisschool in de Veldstraat: “De scholengroep zal zorgen voor een nóg sterkere ondersteuning van de directeur en het schoolteam.”

Voor leerlingen verandert er niets

Voor de 597 leerlingen van de gemeentelijke basisschool zal er volgens de schepen bovendien weinig veranderen. “Het onderwijs wordt per 1 september 2019 voortgezet op dezelfde wijze, met dezelfde directie en de vertrouwde leerkrachten”, onderstreept Soetewey. “Ook aan de huidige regels inzake de vrije keuze van godsdienst en de maximumfactuur wordt niet geraakt. Bovendien engageert het Gemeenschapsonderwijs zich om de huidige capaciteit van het gemeentelijk basisonderwijs te behouden en zelfs verder uit te bouwen.”

Eerder deze week werden de syndicale partners, de personeelsleden van de gemeentelijke basisschool en de ouderraad op de hoogte gebracht van het nieuws. De komende weken zullen ook de raad van bestuur van de scholengroep Rivierenland, de Nielse gemeenteraad en de GO!-raad zich nog over het plan moeten uitspreken.

Oppositiepartij sp.a-Groen betreurt het alvast dat het gemeentelijk onderwijs na al die jaren zal verdwijnen. “Decennialang werd het gemeentelijk onderwijs door de socialisten verdedigd”, zegt Chris Ceuppens (sp.a). “Het doet dan ook hartzeer dat dit paradepaardje zomaar wordt verkocht voor een slordige 7 miljoen euro. Wij geloven in het pedagogisch en pluralistisch project van het Gemeenschapsonderwijs, maar we geloven ook dat de gemeente eenzelfde kwalitatief onderwijs kan blijven garanderen.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer