Ronny Spagnaerts aan het parcours van de cross.
Foto De Freine Ronny Spagnaerts aan het parcours van de cross.

Veldrijders opnieuw langs rusthuis

PARCOURS SOUDAL JAARMARKTCROSS WORDT AANGEPAST

Niel telt weer volop af naar de Soudal Jaarmarktcross die deze zaterdag plaatsvindt. Voor de 55ste editie werd het parcours flink aangepast, met onder meer een passage in het park van het woonzorgcentrum Maria Boodschap als extra attractie. "De bewoners zullen van een fraai spektakel kunnen genieten."

De senioren van woonzorgcentrum Maria Boodschap kunnen zich opmaken voor een speciale sportbeleving. Voor het eerst in jaren passeert het parcours van de Soudal Jaarmarktcross opnieuw langs het rusthuis in de Broeklei. De bewoners zullen de aanwezige internationale veldrittoppers zaterdag dus van zeer nabij aan het werk kunnen zien.


"De voorbije jaren hebben we de site van het rusthuis links laten liggen om eventuele hinder voor de bewoners zoveel mogelijk te vermijden", zegt Ronny Spagnaerts, die de contactpersoon is tussen de gemeente en de organisatie. "Maar intussen heeft Maria Boodschap een nieuwe directeur en was er de vraag om het rusthuis opnieuw meer bij de cross te betrekken. Dat zorgt daar voor wat meer animo en geeft de bewoners de kans om van het fraaie spektakel te genieten. Tegelijk wordt het mooie gebouw van Maria Boodschap nog eens in de kijker gezet."

Ridder Berthoutlaan

Een andere ingrijpende wijziging is dat de start en aankomst zich niet langer in de Schuttershofstraat bevinden, maar opnieuw in de Ridder Berthoutlaan. "Ter gelegenheid van de 55ste editie leek het gepast om terug te grijpen naar de oude formule en de renners te laten arriveren in de prachtige laan die de Ridder Berthoutlaan is. Ook het podium en de interviewcorner worden daar ingericht", vervolgt Spagnaerts.


Vooraleer ze de Ridder Berthoutlaan inrijden, passeren de renners ook nog langs de Vrijheidsstraat en de Vaartstraat.

Spinnenweb

Die passage door de dorpskom wordt gecombineerd met de klassieke lus doorheen de weilanden aan de Rupeldijk. Al zal je zaterdag niet moeten zoeken naar het 'spinnenweb', de speciale hindernis die vorig jaar voor het eerst haar opwachting maakte in Niel. Er kwamen gemengde commentaren op het initiatief en daarom houdt de organisatie het op een eenmalig experiment.

Geen Wout Van Aert

Op de deelnemerslijst van de Soudal Jaarmarktcross: geen Mathieu van der Poel, Wout Van Aert of Lars van der Haar. Het zal zaterdag dus naar alle waarschijnlijkheid een Belgisch onderonsje worden, waarbij titelverdediger Toon Aerts misschien wel de grootste favoriet is. De eliterenners beginnen om 15 uur aan hun veldrit, die live te zien is op Sporza. Voorafgaand zijn er de wedstrijden van de dames, G-sporters, junioren en nieuwelingen en om 9.30 uur is er een initiatie voor de jeugd.


Tickets kosten 10 euro in voorverkoop en zijn onder meer te verkrijgen bij Boekhandel Van Linden, Café Den Tighel en Café Sportif in Niel.

Lees meer