De Oostvoorduinen in Koksijde
ANB De Oostvoorduinen in Koksijde

Beheerplan goedgekeurd voor 295 hectare natuur: “Laat de werken beginnen”

Een plan om de 295 hectare natuurreservaten in Koksijde, Nieuwpoort en Middelkerke beter te beheren is goedgekeurd. Er wordt ook verder gewerkt aan het toegankelijk maken van het gebied voor wandelaars en spelende kinderen.

“Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) heeft het natuurbeheerplan goedgekeurd”, duidt regiobeheerder Natuur en Bos Evy Dewulf. “Liefst 221 hectare ligt in Koksijde en omvat de Belvedère, Schipgatduinen, Doornpanne, Hoge Blekker, Hooge Duynen, Spelleplekke, Oostvoorduinen, Plaatsduinen en Ter Yde-Oost. In Nieuwpoort gaat het om de Simliduinen van 29 hectare en in Middelkerke om de Sint-Laureinsduinen van 45 hectare groot. Natuur en Bos van de Vlaamse overheid beheert die. Welke werken staan er nu gepland? Dat gaat over de aanleg van poelen, kap- en graafwerken, aanplantingen, de bestrijding van exoten, de plaatsing van weide-afsluitingen en maaibeheer. Met lokale veehouders zorgen we ervoor dat het gras kort gehouden wordt. We hebben extra aandacht voor bepaalde dieren zoals de rugstreeppad of de kuifleeuwerik. Onze gebieden open stellen voor de recreant vinden we belangrijk. We hebben 48 kilometer wandelpaden, 16 kilometer ruiterpaden en 21 kilometer fiets- en mountainbikepaden aangeduid. Daarnaast zijn er zes speelzones van in totaal 14 hectare en 10 struinzones waar je vrij mag rondwandelen. Het goedgekeurde natuurbeheerplan is ook belangrijk in ons project om een grensoverschrijdende duinengordel te creëren van Westende tot Duinkerke.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer