Benny Proot

Belgische vissers vangen meer tong, inktvis en rog

De Belgische vissersvloot heeft in 2019, in al onze en buitenlandse havens samen, 19.309 ton vis aangevoerd. Schol en tong werden het meest aan land gebracht. Die laatste blijft de meest waardevolle soort.

De 68 vissersvaartuigen van ons land brachten in Belgische havens 13.754 ton vis, of 71 procent van het totaal. De belangrijkste soorten blijven schol en tong, met wel een dalende tendens in de aanvoer van schol (met 21 procent) en een stijgende tendens bij tong met 14 procent. Inktvissen en roggen kenden beiden een stijging, met respectievelijk 22 procent en 24 procent, en sluiten daarbij aan op plaatsen drie en vier. De vangst van kabeljauw is opnieuw iets gedaald tot 670 ton.

Kostprijs

In 2019 was de aanvoer van vis goed voor een omzet van ruim 80 miljoen euro. De aanvoerwaarde in Belgische havens bedroeg 59,16 miljoen euro, dat is een daling van 4,4 procent ten opzichte van 2018 en komt overeen met 73 procent van de totale aanvoerwaarde. De gemiddelde visprijs steeg met 2 procent tot 4,19 euro/kilogram, waarbij in Belgische havens een betere gemiddelde prijs werd gerealiseerd van 4,30 euro/kilogram. 

Tong blijft de meest waardevolle soort en het belangrijkste product van de visserij. De aanvoerwaarde van deze vissoort steeg met 17,5 procent. Tong staat zo garant voor 36 procent van de totale ‘waardecreatie’ van 2019. “Onze vissersvloot is niet zo groot, maar wel veerkrachtig. Er zijn een paar nieuwe vervangende vaartuigen op komst. Daarbij gaat er veel aandacht naar duurzaamheid en veiligheid”, zegt Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits (CD&V).

Lees meer