3 Er zitten blauwalgen in de Koolhofput.
GUS Er zitten blauwalgen in de Koolhofput.

Blauwalgen in Koolhofvaart en Koolhofput: “Zoek elders verkoeling”

Er mocht al niet gezwommen en gevaren worden in de Koolhofvaart en Koolhofput in Nieuwpoort, maar nu is ook hengelen er verboden. De reden? Er zitten blauwalgen in het water.

“Blauwalgen geven giftige stoffen af die schadelijk kunnen zijn voor zowel mensen als dieren”, waarschuwt milieuschepen Kris Vandecasteele (CD&V). “Daarom verbieden we de mensen om er te hengelen of hun hond te laten plonzen tijdens een wandeling door het nieuwe provinciale domein. Daarnaast geldt er ook een captatieverbod. Dat is nodig omdat er langs de Koolhofvaart verschillende weiden liggen waar koeien grazen. Die mogen zeker niet van het besmette water drinken. Hoelang het verbod geldt, hangt af van het weer. Een aantal regenbuien en de olieachtige substantie is verdwenen. Het voorspelde weer belooft echter weinig nattigheid, dus ik vermoed dat het verbod zeker een week zal gelden.” 

De blauwalgen zitten momenteel enkel in de Koolhofput en Koolhofvaart, maar schepen Vandecasteele raadt waakzaamheid aan. “De zone kan uitbreiden door de voorspelde hoge temperaturen zonder regen.”

3 De Koolhofput in het gelijknamige provinciedomein dient dezer dagen enkel om naar te kijken.
GUS De Koolhofput in het gelijknamige provinciedomein dient dezer dagen enkel om naar te kijken.
3 Er zitten ook blauwalgen in de Koolhofvaart.
GUS Er zitten ook blauwalgen in de Koolhofvaart.

Lees meer