2 Een sfeerbeeld van een vorige editie. Op 20 augustus start de 47ste jaargang opnieuw in Koksijde. Het leger en de burgers stappen naast elkaar.
Benny Proot Een sfeerbeeld van een vorige editie. Op 20 augustus start de 47ste jaargang opnieuw in Koksijde. Het leger en de burgers stappen naast elkaar.

Defensie wil jongeren aantrekken met ‘Mars van de Rekruten’: 16 kilometer met échte legeroefeningen

De wandeltocht Vierdaagse van de IJzer heeft te weinig jonge deelnemers. En Defensie zit met een personeelstekort. Twee problemen die Defensie wil oplossen met de gloednieuwe ‘Mars van de Rekruten’ op dinsdag 20 augustus in Koksijde. Op het programma staat een traject van 16 kilometer met acht legeroefeningen voor jongeren van 16 tot 23 jaar. Ook de Vierdaagse start op 20 augustus

“We willen Defensie promoten bij een jong publiek”, zegt organisator Quentin Van Kerckhoven, commandant van het Bataljon Artillerie. “We hebben een omloop van ruim 16 kilometer uitgetekend die gedeeltelijk het parcours van de Vierdaags volgt én ook door de luchtmachtbasis van Koksijde loopt. Bedoeling is dat we jongeren warm maken voor een job bij het leger. Daarom hebben we acht oefeningen uitgewerkt die deel uitmaken van het echte trainingsprogramma. Die activiteiten zijn heel divers: van een gebouw gewapend verkennen tot het transporteren van een gekwetste persoon. Er kunnen 50 tot 60 personen deelnemen. Wij zorgen voor de nodige begeleiding.”

47ste Vierdaagse

De nieuwe directeur van de Vierdaagse is Bart Eggermont (55) uit Westende. Hij was ruim zes jaar parcoursbouwer en nu dus algemeen coördinator. “De wandelmars Vierdaagse van de IJzer start dinsdag 20 augustus aan de Sint-Niklaaskerk in Oostduinkerke”, nodigt hij uit. “De deelnemers zullen een flink eind stappen door de duinen. Daarnaast wandelen ze door kinderboerderij De Lenspolder, langs het toekomstige provinciale domein Koolhofput en naar Wulpen om uiteindelijk aan te komen op het binnenplein bij het Visserijmuseum. De Grote Markt in Diksmuide is de tweede startplaats. Via provinciedomein IJzerboomgaard gaat het naar Sint-Jacobskapelle, Lo, Fortem en via Lampernisse terug naar het centrum van Diksmuide. Voor het eerst na drie jaar kunnen we op het Marktplein in Poperinge het startschot geven. De wandelaars stappen door domein Couthof en de site van De Lovie om bij de abdij Sint-Sixtus in Vleteren een smakelijke stop te houden. In Ieper sluiten we de 47ste editie van de Vierdaagse af. Na meer dan tien jaar hebben we opnieuw de Commandobunker als blikvanger. Nu al zijn meer dan 1.800 mensen ingeschreven. Vorig jaar telden we ruim 9.700 unieke wandelaars, dat was een stijging van tien procent. Met onze nieuwe ‘Mars voor Rekruten’ hopen we het deelnemersveld te kunnen verjongen. Door de randanimatie merken we de voorbije jaren al een toenemend aantal gezinnen.”

Er zijn trajecten van 8, 16, 24 en 32 kilometer. De kampen bevinden zich in de Tepelhoornstraat in Oostduinkerke, het KA in Diksmuide en Maeke Blyde in Poperinge. Wie voor 1 augustus inschrijft betaalt 6 euro per dag en wie jonger is dan 18 jaar 4 euro. Daarna is het één euro duurder. Defensie zorgt voor het transport tussen de kampen en de startplaatsen.

Info: www.vierdaagse.be

2 In het bezoekerscentrum Westfront in Nieuwpoort vond de voorstelling plaats van de 47ste Vierdaagse van de IJzer. Directeur  Eggermont staat de derde van rechts.
GUS In het bezoekerscentrum Westfront in Nieuwpoort vond de voorstelling plaats van de 47ste Vierdaagse van de IJzer. Directeur Eggermont staat de derde van rechts.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer