Het manoeuvre gebeurde aan de havengeul van Nieuwpoort.
© Bart Leye Het manoeuvre gebeurde aan de havengeul van Nieuwpoort.

Franse ‘zeecowboy’ na 13de overtreding: 1.600 euro boete wegens bruuskeren baggerschip

Cowboys die zich misdragen op de weg komen dagelijks voor in de politierechtbank, maar een man voor de rechter die zich als een cowboy op zee gedraagt, is uitzonderlijk. In de correctionele rechtbank van Veurne stond een 22-jarige man uit Duinkerke terecht voor roekeloos vaargedrag in Nieuwpoort. Hij liep zijn 13dee overtreding op en kreeg 1.600 euro boete.

A.T.  is eigenaar van een vrij groot vissersvaartuig met een lengte van 12 meter. Vorig jaar was hij in Nieuwpoort aan het vissen toen hij terug wou aanmeren in de haven. Net op dat moment voer echter een kolos van een baggerschip uit. Ofwel moet de schipper dan wachten tot het baggerschip uitgevaren is, ofwel mag hij het schip aan de linkerzijde passeren. Groot was dan ook de verbazing van de kapitein van het baggerschip toen de visser plots de zee voor het baggerschip kruiste en zich haastte om nog aan de rechterkant voorbij te varen. Het kwam ei zo na tot een botsing waarbij de kapitein nooit de tijd zou hebben gehad om een noodmanoeuvre uit te voeren. Hij bracht onmiddellijk de maritieme autoriteiten op de hoogte, maar die waren zelf getuige geweest. Via de scheepvaartradio wilden ze op twee frequenties contact opnemen met de roekeloze visser, maar die bleek afgestemd op een andere frequentie, wat verboden is. De verbolgen kapitein diende na het incident klacht in bij de autoriteiten. 

Ook tuchtsanctie

De Onderzoeksraad voor de Scheepvaart zal A.T. een tuchtsanctie opleggen. Dat kan een tijdelijk vaarverbod of een administratie geldboete zijn. Maar ook het parket besloot hem te vervolgen. “We spreken hier van een zeecowboy die al gekend is voor een 12-tal overtredingen”, sprak de procureur. “Het is hoog tijd om hem eens een krachtig signaal te geven.” De advocaat van de jonge Fransman vroeg echter de vrijspraak omdat volgens hem eerst de tuchtprocedure moest afgewacht worden, maar de rechter verwierp dat. 

Wéér overtreding

Nog opvallend: gisteren kreeg de dienst Zeevisserij een nieuwe melding van een overtreding van de man binnen: hij zette op zee 3 kilometer ver netten uit voor de visvangst, maar deed dat zonder de verplichte boeien. Hij riskeert een nieuwe vervolging. 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer