De bijna-aanvaring gebeurde bij het uiteinde van de havengeul van Nieuwpoort.
© Bart Leye De bijna-aanvaring gebeurde bij het uiteinde van de havengeul van Nieuwpoort.

Franse 'zeecowboy' riskeert 1.200 euro boete voor bruuskeren van baggerschip in haven

Wegpiraten en cowboys op de baan zie je in de politierechtbank dagelijks, maar dat een man die zich als een cowboy op zee gedraagt voor een rechter moet verschijnen, is uitzonderlijk. In de correctionele rechtbank van Veurne stond een jonge twintiger uit Duinkerke terecht voor roekeloos vaargedrag op zee.

De man is eigenaar van een vrij groot vissersvaartuig met een lengte van 12 meter. Vorig jaar was hij in Nieuwpoort gaan vissen. Toen hij wilde aanmeren in de haven, voer er net een kolos van een baggerschip uit. Ofwel moet de schipper dan wachten tot het baggerschip uitgevaren is, ofwel mag hij het schip aan de linkerzijde passeren. Groot was dan ook de verbazing van de kapitein van het baggerschip toen de visser plots de zee voor het baggerschip kruiste en zich haastte om nog aan de rechterkant voorbij te varen. Het kwam ei zo na tot een botsing, waarbij de kapitein nooit de tijd zou hebben gehad om een noodmanoeuvre uit te voeren. Hij bracht onmiddellijk de maritieme autoriteiten op de hoogte, maar die waren zelf getuige van het incident geweest.

Verboden frequentie

Via de scheepvaartradio wilde de maritieme politie  met de roekeloze visser contact opnemen, maar hij bleek afgestemd op een andere frequentie, wat verboden is. De verbolgen kapitein diende na het incident klacht in bij de autoriteiten. De Onderzoeksraad voor de Scheepvaart onderzoekt het incident en kan de jonge visser een tuchtsanctie opleggen. Dat kan een tijdelijk vaarverbod of een administratieve geldboete zijn. Maar ook het parket besloot hem te vervolgen. 

Grote golfslag

“We spreken hier van een zeecowboy die al gekend is voor een 12-tal overtredingen”, sprak de procureur. “Het is hoog tijd om hem eens een krachtig signaal te geven dat dit gedrag niet kan. Ik eis 1.200 euro boete.” De advocaat van de jonge Fransman vroeg echter de vrijspraak. “Hij wordt al vervolgd en wellicht ook gestraft door de Onderzoeksraad en dus kan hij niet voor hetzelfde nog eens gestraft worden. Bovendien heeft het parket nooit beschreven wat hem exact ten laste wordt gelegd. Over het manoeuvre is hij duidelijk: hij kon niet anders dan zo passeren, anders zou de grote golfslag zijn bootje op de kade hebben geworpen. En het feit dat hij op de verkeerde radiofrequentie zat, is gewoon een vergetelheid. Hij stond nog afgesteld op frequentie 67 omdat hij kort voordien de militaire basis van Lombardsijde passeerde en er op die frequenties wordt meegedeeld of er schietoefeningen op zee zijn.” Vonnis op 12 juni. 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer