3 Het zes weken oude meisje R., dochter van verdachte Bennet D., stierf aan de gevolgen van brutaal geweld.
Jelle Houwen Het zes weken oude meisje R., dochter van verdachte Bennet D., stierf aan de gevolgen van brutaal geweld.

Gerecht blundert en stuurt verdachte van dood baby naar correctionele in plaats van assisen

Moord en doodslag: hof van assisen of correctionele rechtbank? De verwarring blijkt nog steeds te bestaan, zelfs bij de magistratuur. De raadkamer van Veurne liet zich op een fameuze blunder betrappen en verwees de 24-jarige Bennet D. uit Nieuwpoort naar de correctionele rechtbank voor opzettelijke doodslag op zijn zes weken oude baby. Enig probleem: doodslag moet voor een assisenjury bepleit worden, oordeelde het grondwettelijk hof eind 2017.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) hervormde begin 2016 de rechtbankstructuur. Moord en doodslag zouden vanaf toen voor een correctionele rechtbank behandeld worden. Het Grondwettelijk Hof floot de minister eind 2017 terug, dus moesten moordzaken opnieuw naar assisen. Maar dat waren ze in Veurne plots vergeten. Het parket van Veurne bevestigt de foute doorverwijzing van de zaak naar de correctionele zitting van 8 mei. “Er is iets verkeerd gelopen tijdens de zitting van raadkamer. Wie of wat de fout heeft veroorzaakt, daar gaan we niet verder op in”, klinkt het.

In elk geval hadden noch de onderzoeksrechter, procureur, griffier en voorzitter van de raadkamer de foute doorverwijzing opgemerkt. De beslissing terugdraaien kan echter niet. “De zaak zal voor de correctionele rechtbank moeten komen. Het openbaar ministerie zal de onbevoegdheid vorderen. De zaak moet dan naar Cassatie voor een regeling rechtsgebied, waarop de Kamer van inbeschuldigingstelling de juiste rechtbank zal aanduiden”, aldus het parket van Veurne.

3 De 23-jarige B.D. zit in de cel op verdenking van doodslag op baby R.
Jelle Houwen De 23-jarige B.D. zit in de cel op verdenking van doodslag op baby R.

Maanden vertraging

Het proces loopt zo flinke vertraging op. “En dat is jammer voor mijn cliënt. Hij had aan zijn proces willen beginnen. Om zich te verantwoorden en om ooit aan perspectieven te denken”, zegt advocaat Kris Vincke. Zijn cliënt Bennet D. uit Nieuwpoort werd begin januari vorig jaar opgepakt toen zijn dochtertje van zes weken oud overleed aan de gevolgen van geweld. Bij zijn ouders in Adinkerke moest hij op zijn dochtertje passen. Volgens zijn verklaringen viel het meisje op de grond tijdens een schoonmaakbeurt, maar de aard van de letsels bleken na een autopsie onmogelijk afkomstig te zijn van een val. Het meisje zou meermaals geslagen zijn geweest.

Het parket van Veurne drukt op het hart dat het proces hoogstens enkele maanden vertraging kan oplopen omdat de verdachte nog steeds is aangehouden.

3 Het gerechtsgebouw van Veurne.
BELGA Het gerechtsgebouw van Veurne.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer