6 In deze container bij het loodswezenplein kan je de doe-expo de hele zomer bezoeken.
Benny Proot In deze container bij het loodswezenplein kan je de doe-expo de hele zomer bezoeken.

Leuke doe-expo geopend: bouw zelf een virtuele stormvloedkering

De bouw van de stormvloedkering in Nieuwpoort is een uniek bouwwerk aan de kust. Hoe die gebouwd wordt, kan je nu zelf ontdekken tijdens een interactieve tentoonstelling bij het Loodswezenplein. 

De Vlaamse overheid investeert 58 miljoen euro in de stormvloedkeringsmuur in Nieuwpoort. Het is een uniek project voor onze kust en moet het land beschermen tegen stormvloeden vanuit de zee. Vanavond start de aannemer met het storten van 1400 kubieke meter beton in de bouwkuip. Die werken zullen tot morgen vrijdag 22 uur duren. Tussen 5 juli en 26 augustus liggen de werken stil. Omdat goede communicatie essentieel is bij zo’n grote projecten heeft het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) een doe-expo geopend bij het Loodswezenplein. “De tentoonstelling is op maat van elf- en twaalfjarigen maar ook volwassenen zullen er zeker iets van opsteken”, weet Nathalie Balcaen van MDK. “De kinderen verzamelen cijfers door puzzels en spelletjes op te lossen. Met de code kunnen ze de maquette van de stormvloedkering in beweging brengen. Via touchscreens kan iedereen zelf zo’n beweegbare muur bouwen. Ze ontdekken waarom zo’n project nodig is en welk materiaal we gebruiken. We tonen ook filmpjes. In één daarvan getuigt Raoul Servais over de stormvloed van 1953. Weerman David Dehenauw legt uit hoe het klimaat aan het veranderen is.” De tentoonstelling is in juli en augustus van dins- tot en met zondag open van 10 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.30 uur. Vanaf september kunnen scholen online een bezoek aanvragen via www.stormvloedkering.be. De tentoonstelling blijft staan tot eind 2022 want zo lang zal de bouw van de stormvloedkering nog duren.

6 Vannacht en morgen wordt 1400 kubieke meter beton gestort
Benny Proot Vannacht en morgen wordt 1400 kubieke meter beton gestort
6 Nergens anders aan de kust is er een stormvloedkeringsmuur.
Benny Proot Nergens anders aan de kust is er een stormvloedkeringsmuur.
6 Het zijn gigantische werken die eind 2022 afgewerkt moeten zijn.
Benny Proot Het zijn gigantische werken die eind 2022 afgewerkt moeten zijn.
6 Tijdens de interactieve tentoonstelling ontdek je het volledige verhaal. Het is op maat van tieners.
Benny Proot Tijdens de interactieve tentoonstelling ontdek je het volledige verhaal. Het is op maat van tieners.
6 Leerlingen van basisschool De Vierboete en het schepencollege openden de expo
Benny Proot Leerlingen van basisschool De Vierboete en het schepencollege openden de expo
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer