2 Illustratiebeeld.
Thinkstock Illustratiebeeld.

Politie moest dit weekend alweer heel wat lockdownfeestjes stilleggen: “Sommige jongeren denken nog steeds dat ze boven de wet staan”

De politie Westkust (Koksijde, De Panne, Nieuwpoort) is verontwaardigd dat agenten afgelopen weekend nog steeds lockdownfeestjes moesten stilleggen. Het ging hoofdzakelijk om groepjes jongeren. “Onbegrijpelijk dat sommigen nog altijd vinden dat ze boven de wet staan”, zegt woordvoerster Ine Deburchgraeve, die ook nogmaals aandringt dat tweedeverblijvers in hun thuisgemeente moeten blijven.

Vrijdagavond moest een politiepatrouille tussenkomen in Nieuwpoort, nadat buurtbewoners de politie hadden gealarmeerd. “De aanwezigen probeerden zich te verstoppen, stelden zich heel onbeleefd op tegen onze patrouille en ontkenden dat ze een feestje aan het houden waren. We zijn daarom drastisch moeten tussenkomen en brachten hen over naar het commissariaat. Daar kregen de aanwezigen een proces-verbaal. Ze mogen zich dus hoogstwaarschijnlijk aan een boete verwachten. Al is het aan het parket om te oordelen of ze eventueel voor de rechtbank moeten verschijnen. Heel wat jongeren hebben de wetgeving rond de coronamaatregelen nog steeds niet begrepen en dat zit ons hoog. We blijven dus kort op de bal spelen”, zegt Ine Deburchgraeve.

Aan een bushalte in De Panne betrapten we vier jongeren die aan het skaten waren. Twee onder hen staan zelfs ingeschreven in Torhout en waren met het openbaar vervoer naar De Panne gekomen

Ine Deburchgraeve, woordvoerster politie Westkust

Het was overigens niet de enige tussenkomst in de westkust rond samenscholingen afgelopen weekend. “Sommige jongeren verklaren simpelweg dat ze zich vervelen en daarom vrienden bezoeken. Laat het duidelijk zijn: dit kan niet! Aan een bushalte in De Panne betrapten we vier jongeren die aan het skaten waren. Twee onder hen staan zelfs ingeschreven in Torhout en waren met het openbaar vervoer naar De Panne gekomen. Sommigen denken dat er op het openbaar vervoer zoals de kusttram niet wordt gecontroleerd, maar niets is minder waar”, zegt de woordvoerster.

Tweedeverblijvers 

Voorts hamert ze nog eens op het feit dat ook tweedeverblijvers in hun thuisgemeente moeten blijven. “Want ook zij hebben de boodschap nog niet allemaal begrepen. Dat merken we bijvoorbeeld op minder zichtbare plaatsen zoals in de villawijken. Het blijft een probleem. Onze diensten nemen contact op en sturen hen huiswaarts”, aldus Deburchgraeve. 

2 De politie Westkust (De Panne, Koksijde, Nieuwpoort) houdt controles aan de invalswegen. Wie geen reden heeft om daar te zijn, wordt teruggestuurd. Sommigen beginnen evenwel sluipwegen te ontdekken, maar ook daar worden controles gehouden.
PZ Westkust De politie Westkust (De Panne, Koksijde, Nieuwpoort) houdt controles aan de invalswegen. Wie geen reden heeft om daar te zijn, wordt teruggestuurd. Sommigen beginnen evenwel sluipwegen te ontdekken, maar ook daar worden controles gehouden.

Een positieve evolutie is wel het aantal mensen dat wordt betrapt op een niet-essentiële verplaatsing. “Vorig weekend ging zo’n 25 procent op de bon tijdens controles aan invalswegen. Afgelopen weekend is dat percentage gezakt tot 2 à 4 procent.” Bij een van de betrapte bestuurders in Nieuwpoort, een man uit Koksijde, werd ook een verboden wapen - een vouwmes - in beslag genomen.

Sluipwegen

“Wat we wel merken, is dat bijvoorbeeld Franse bestuurders sluipwegen beginnen te gebruiken. Daar patrouilleren we intussen anoniem om het fenomeen in te dijken. De vaststellingen van afgelopen weekend maken duidelijk dat we streng moeten blijven optreden”, aldus politiewoordvoerster Ine Deburchgraeve.

Lees meer