3 op de foto: vlnr. Tim Denutte van Regionaal Landschap Westhoek, Griet Pype van ‘t Heuvelhof in Dranouter die een project doet en gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe.
Henk Deleu op de foto: vlnr. Tim Denutte van Regionaal Landschap Westhoek, Griet Pype van ‘t Heuvelhof in Dranouter die een project doet en gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe.

Regionaal Landschap Westhoek wil opnieuw groene projecten steunen

Het Regionaal Landschap Westhoek heeft voor de tweede keer tot vijfduizend euro over voor groene buurtprojecten. De initiatiefnemers moeten zelf een crowdfunding opzetten om de helft van het bedrag in te zamelen. “Die projecten kunnen gaan over het uitbreiden van een buurttuin, een boomgaard of een klein bosje aanplanten tot een groen ontmoetingsplekje creëren”, zegt woordvoerder Nele Saint-Germain van Regionaal Landschap Westhoek. 

Het Regionaal Landschapsfonds Westhoek, dat bomen plant voor een duurzaam landschap, organiseerde vorig jaar voor het eerst een actie voor groene buurtinitiatieven. Hiermee wil het samen met de provincie en het Streekfonds West-Vlaanderen groene burgerinitiatieven in de Westhoek stimuleren. Ook de Vlaamse Landmaatschappij en het Agentschap voor Natuur en Bos steunen het initiatief. “Een van de belangrijkste troeven van de Westhoek is het prachtige landschap. Niet alleen de overheid is hiervoor verantwoordelijk, ook bewoners kunnen zorg dragen voor dit landschap. We willen met het Regionaal Landschap Westhoek creatieve en inspirerende ideeën van buurt- en dorpsbewoners ondersteunen”, zegt woordvoerder Nele Saint-Germain van Regionaal Landschap Westhoek. 

3 Een van de projecten van vorig jaar: een begrazingsproject in de Galgebossen in Ieper.
Henk Deleu Een van de projecten van vorig jaar: een begrazingsproject in de Galgebossen in Ieper.

Vorig jaar werden zeven campagnes opgestart. Het ging onder andere om een bos nieuw leven inblazen in Veurne, het langste bloemenlint in Houthulst en ‘Zonneland, de tuin voor iedereen’ in Zonnebeke. Alle campagnes behaalden hun beoogde bedrag, sommige zelfs tot het dubbele. Alle ideeën werden dan ook gerealiseerd.

3 Nele Lemaire en Jimmy Remmery uit Zonnebeke pakten vorig jaar in hun achtertuin uit met 'Zonneland, de tuin voor iedereen'. Iedereen kan er even verpozen, fruit plukken, genieten van een picknick of een spelletje petanque spelen.
Maxime Petit Nele Lemaire en Jimmy Remmery uit Zonnebeke pakten vorig jaar in hun achtertuin uit met 'Zonneland, de tuin voor iedereen'. Iedereen kan er even verpozen, fruit plukken, genieten van een picknick of een spelletje petanque spelen.

Inschrijven

Zowel privépersonen als verenigingen kunnen onder begeleiding een crowdfunding opstarten om geld in te zamelen voor hun groen initiatief. “Mensen moeten maar de helft van het benodigde bedrag in te zamelen, want het Regionaal Landschap Westhoek legt de andere helft bij, tot maximum vijfduizend euro”, legt Saint-Germain uit. Initiatiefnemers kunnen zich tot 25 augustus aanmelden op www.rlwesthoek.be/landschapsfonds. “Begin september krijgen ze een workshop om een crowdfundingcampagne te beginnen en krijgen de initiatiefnemers te horen of ze een bijdrage ontvangen.”

Voorwaarden

De groene buurtinitiatieven moet voldoen aan drie voorwaarden. Zo moet het project uitvoerbaar zijn in een van de gemeenten in de Westhoek. Het project is kleinschalig en situeert zich in en rond het dorp of de buurt. Ten slotte versterkt het de natuur en het omliggende landschap, zorgt voor mooie rust- en ontmoetingsplekjes in je dorp of buurt en brengt de bewoners dichter bij elkaar. “Bij de indiening van je project maakt de initiatiefnemer een schatting van het bedrag dat hij nodig heeft. Dat moet minstens duizend euro en maximum tienduizend euro zijn.” De crowdfundingcampagne start in oktober en duurt maximum zes weken.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Stefaan Manssens

    Eindelijk wat meer groen ipv industrie of appartementen, goed voor het toerisme aan de kust.

Lees meer