4 Het strand ligt bezaaid met boelkoolkwallen met een diameter van ongeveer dertig centimeter
Luc David van Natuurpunt Het strand ligt bezaaid met boelkoolkwallen met een diameter van ongeveer dertig centimeter

Strand bezaaid met zeepaddenstoelen, en ze zijn er erg vroeg bij

Opvallend beeld in Nieuwpoort: het strand ligt bezaaid met bloemkoolkwallen, ook gekend als zeepaddenstoelen. De kwallensoort komt algemeen voor in de Noordzee, maar de timing is opvallend. “Ze zijn er erg vroeg bij. Normaal gezien stranden ze pas in het najaar”, zegt Luc David van Natuurpunt. 

4 Een zeepaddenstoel of bloemkoolkwal, gevonden op het strand van Nieuwpoort
Luc David van Natuurpunt Een zeepaddenstoel of bloemkoolkwal, gevonden op het strand van Nieuwpoort

De bloemkoolkwallen zijn lichtblauw van kleur en voeden zich met acht mondlobben. Tentakels bezitten de kwallen niet, waardoor ze ongevaarlijk zijn of hoogstens lichte irritatie veroorzaken. “Dit jaar zijn ze heel vroeg. De kleintjes werden al begin juni waargenomen, maar nu stranden ook de grote exemplaren, die normaal gezien pas in de herfst aanspoelen. Hier in de volksmond noemen we ze ook ‘kletskoppen’ of een ‘Duitse helm’”, zegt Luc David van Natuurpunt. 

4 Archieffoto, zeepaddenstoel.
ANP Archieffoto, zeepaddenstoel.

De zeepaddenstoelen of bloemkoolkwallen kunnen een diameter van 30 tot 70 centimeter bereiken en groeien naarmate er meer plankton in zee zit. Ook de kompaskwallen zijn al meermaals gesignaleerd aan de Belgische stranden. Die hebben wel tentakels en zijn dus gevaarlijk. 

4 De kompaskwal, ook al gesignaleerd op de Belgische stranden.
Timmy Van Assche De kompaskwal, ook al gesignaleerd op de Belgische stranden.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer