Het zeiljacht werd vorige week vrijdag onderschept.
VRIJWILLIGE BLANKENBERGSE ZEEREDDINGSDIENST Het zeiljacht werd vorige week vrijdag onderschept.

Stuurman van zeiljacht vol transmigranten beweert slachtoffer te zijn: “Ik wilde zelf ook naar VK”

Twee Albanezen blijven een maand langer in de cel op verdenking van mensensmokkel nadat de politie vorige week vrijdag voor de kust van Oostende een zeiljacht vol transmigranten onderschepte. De twee beweren zelf slachtoffer te zijn.

De kustwacht kreeg vrijdagavond laat een melding van een jacht dat 25 kilometer voor de kust van Oostende motorpech had. Een reddingsboot van de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst en de scheepvaartpolitie van Oostende trokken meteen ter plaatse en begeleidden het schip ‘Summer of 69’ terug naar de haven van Oostende. Aan boord troffen de agenten negen Albanezen aan. De transmigranten waren op weg naar het Verenigd Koninkrijk. Hun oversteek was volgens het Brugse parket levensgevaarlijk. Het zeiljacht was veel te klein en de stuurkunsten van de man aan het roer waren allesbehalve voldoende. Bovendien waren er geen veiligheidsvesten aan boord en geen radar of deftige radio. 

Na de verhoren van de opvarenden hield de onderzoeksrechter twee Albanezen aan op verdenking van mensensmokkel: de 32-jarige stuurman en zijn 50-jarige vermeende kompaan. De stuurman kocht het zeiljacht zelf in het Antwerpse Lillo, maar beweert net als de tweede verdachte slachtoffer te zijn. “Ik wilde ook naar het Verenigd Koninkrijk”, verklaarde hij. Vanuit welke haven de ‘Summer of 69’ vorige week vertrok, is nog niet duidelijk. In afwachting van het verdere onderzoek verlengde de raadkamer de aanhouding van beide Albanezen met een maand.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer