Aanschuiven aan sluizencomplex Ganzepoot in Nieuwpoort.
Benny Proot Aanschuiven aan sluizencomplex Ganzepoot in Nieuwpoort.

Verkeer stropt aan sluizen

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN NIEUWPOORT

Op drukke dagen is het aanschuiven bij sluizencomplex Ganzepoot. De huidige oppositiepartijen PRO en N-VA pleiten voor een verandering van de rijrichting. CD&V wil eenrichtingsverkeer invoeren in de Pieter Deswartelaan.

"Op alle mooie plekjes moet je aanschuiven, maar het mag niet te lang duren", zegt huidig burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V). "Volgend jaar zullen we de Pieter Deswartelaan heraanleggen en dan voeren we daar eenrichtingsverkeer in. Vanaf de sluizen zal je die straat kunnen inrijden. Voor dat project werken we samen met Waterwegen en Zeekanaal. De signalisatie is ondertussen ook verbeterd."


Sabine Slembrouck (N-VA) ziet eerder een oplossing in het veranderen van de rijrichting. "De instroom naar het centrum verloopt dan via de Langebrug, waardoor uitrijden naar Sint-Joris en Westende veel vloeiender zal verlopen. Voor fietsers is het nu al veiliger, maar voor automobilisten is het in toeristisch drukke periodes een ramp. De verwarrende indeling en de impact van de kusttram maakt dat het soms heel lang aanschuiven is. Het is verwonderlijk dat er daar nog geen zware ongevallen zijn gebeurd."


Dat beaamt ook Philip Rathé (PRO). "De verkeerssituatie bij de Brugse Vaart en de sluizen blijft problematisch. Een aparte fiets- en voetgangersbrug naar Sint-Joris vanaf de Pieter Deswartelaan en het wijzigen van de rijrichting op de sluizenring kunnen soelaas brengen. Nu rijden automobilisten op de sluizen links met rechts het fietspad. Het zou beter zijn dat het verkeer dat uit de richting van Sint-Joris komt rechts afslaat en niet links zoals nu." (GUS)

Lees meer