2 Jasper Matthys van Sea Life kon een vishaak uit de muil van het dier halen, maar toen bleek dat het dier ook nog visdraad en twee andere haken had ingeslikt.
Foto Bart Boterman Jasper Matthys van Sea Life kon een vishaak uit de muil van het dier halen, maar toen bleek dat het dier ook nog visdraad en twee andere haken had ingeslikt.

Zeehond sterft door vishaken in maag, derde geval in korte tijd: "Vissers, gooi haken niet zomaar weg"

Een dierenarts heeft de zeehond die enkele vishaken had ingeslikt geopereerd, maar het dier is gestorven op de operatietafel . Een medewerker van Sea Life was er vrijdag in geslaagd om de gewonde zeehond te vangen op een golfbreker in Nieuwpoort.

Jasper Matthys van Sea Life kon ter plaatse de vishaak uit de muil van de zeehond halen. "Maar er zat nog een visdraad in zijn keel, dus er was een operatie nodig. Er zaten blijkbaar ook nog twee vishaken in de maag van het dier.
De zeehond, een jong dier van enkele maanden oud, is uiteindelijk gestorven op de operatietafel. Zonder operatie zou de zeehond niet hebben kunnen eten." Gisteren werd in Nieuwpoort trouwens nog een gewonde zeehond gevonden. Het dier had een haak in de lip en in de huid, maar kon ter plaatse geholpen worden door Sea Life. De zeehond werd meteen weer vrijgelaten.

Ook afgelopen zomer werd een zeehond met een vishaak in de lip gespot in Nieuwpoort. "Opvallend dat het telkens in Nieuwpoort gebeurt. Rond het staketsel zit er veel vis, dat kan een verklaring zijn. Maar in mijn vijf jaar als verzorger bij Sea Life heb ik zoiets nog nooit gezien. Nu drie keer in korte tijd. Dat stelt mij toch voor een raadsel. Ik wil vissers toch vragen om op te letten als ze haken weggooien", besluit Matthys. (BBO)

2
Bart Boterman

Lees meer