2 ‘t Dolhuis in Berlaar
Marc Aerts ‘t Dolhuis in Berlaar

40 “onverwachte” erfgoedgebouwen uit Berlaar, Heist en Nijlen in de schijnwerpers

Een 40-tal gebouwen in Berlaar, Nijlen en Heist-op-den-Berg worden de komende maanden onder de naam ‘Kijk naar mij! Ik ben erfgoed’ door intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst (IOED) Berg en Nete onder de aandacht gebracht. Er werd bewust niet gekozen voor beschermde monumenten, maar wel voor onverwachte erfgoedgebouwen, zoals herenhuizen, watertorens en pastorijen.

“Berlaar, Heist-op-den-Berg en Nijlen tellen samen 41 beschermde monumenten, onder andere het Fort van Kessel, Hof ter Laken in Booischot en de Berlaarse Sint-Pieterskerk, en 432 gebouwen die vallen onder bouwkundig erfgoed, gebouwen die zeer bepalend zijn voor het straatbeeld. Met ‘Kijk naar mij! Ik ben erfgoed’ willen we deze laatste gebouwen in the picture zetten”, zegt Wim Van Goidsenhoven van IOED Berg en Nete. “40 gebouwen in de drie gemeenten werden geselecteerd. Zij zijn te herkennen aan het v-bord met onze slogan op. Aan het raam hangt er ook een affiche met de geschiedenis en het verhaal achter het gebouw. De locaties zijn makkelijk terug te vinden via onze site en de folders.”

Voor Berlaar staan onder andere het stationsgebouw, ‘t Dolhuis, een burgerhuis in de Stationsstraat en Café De Nieuwe Ploeg op de lijst. Een hoeve in de Helleweg, Café De Vrede, de watertoren en het Pakketboothuis zijn een greep uit de selectie van Nijlen. Het gemeentehuis, de Schriekse watertoren en herberg De Zwaan zijn enkele van de locaties in Heist. “Met het project willen we de mensen op een laagdrempelige manier laten kennismaken met het lokale erfgoed. Ze bewust laten maken van wat hun regio te bieden heeft qua erfgoed; niet alleen van beschermde gebouwen, maar ook van de gebouwen waar ze in eerste instantie zouden voorbij wandelen zonder te weten dat het om erfgoed gaat.”

Het project loopt in Berlaar en Nijlen tot en met vrijdag 17 mei, in Heist-op-den-Berg van zaterdag 18 mei tot en met vrijdag 14 juni. In de drie lokale bibliotheken loopt er tegelijkertijd ook een mini-expo. “Naast het erfgoed dat we zelf in de kijker zetten, kunnen mensen zelf nog suggesties doen via een postkaart die ze vinden op onze expo. Inwoners krijgen dus zelf de kans om andere gebouwen voor te dragen en we laten ze mee nadenken over wat er mooi is en meer aandacht verdient. De gebouwen met de beste verhalen en waarvan de eigenaar akkoord is, worden dan mee opgenomen in onze selectie.” Alle info over het project en de locaties vind je op www.bergennete.be

2 Het stationsgebouw van Berlaar
Marc Aerts Het stationsgebouw van Berlaar

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer