2 Geert Dillen van Den Gouden Haan toont zijn advokaat
David Legreve Geert Dillen van Den Gouden Haan toont zijn advokaat

Nijlense advokaat officieel erkend als Vlaams streekproduct: “En te denken dat het allemaal met een foutje begon”

De advokaat Classic van Den Gouden Haan uit Nijlen is voortaan een Vlaams traditioneel streekproduct. Eerder werd de advokaat al tot de beste ter wereld bestempeld. “Een mooie beloning voor ons werk en goed voor de naamsbekendheid", klinkt het. 

Welke producten in aanmerking komen voor het label van Vlaams traditioneel streekproduct wordt bepaald door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Vorige week kwamen er bij het lijstje van zo’n tweehonderd Vlaamse streekproducten vier nieuwe namen bij: Nicole’s Pickles uit Haacht, Belgische paardenkoppralines uit Zulte, West-Vlaamse lekkerkoeken uit Oostnieuwkerke en de Nijlense advokaat Classic van Den Gouden Haan. “We hadden niet meteen de ambitie om van onze advokaat een traditioneel streekproduct te maken, tot we vorig jaar een streekproducten-markt op de Antwerpse Groenplaats bezochten. Het leek ons leuk om een keer zelf deel te nemen en daarom hebben we een erkenning aangevraagd”, zegt Gert Dillen (40 jaar) van Den Gouden Haan. “Met de erkenning van streekproduct hopen we dat we dit jaar een kraampje op de markt mogen openen. Bovendien is het een mooie beloning voor ons werk en is het goed voor de naamsbekendheid.”

Beste ter wereld

Wie een erkenning krijgt, mag het Vlaams erkenningslabel Streekproduct.be gebruiken op zijn verpakking en in zijn communicatie. Het is niet de eerste erkenning voor de Nijlens advokaat. “In 2011 zijn we in Londen tot beste advokaat ter wereld verkozen. Sindsdien behoren verschillende warenhuizen, bakkers en patissiers tot ons klantenbestand”, legt Gert uit. “We doen dit nu al vijftien jaar, waarvan tien jaar professioneel. Het begon allemaal in het restaurant Nova, dat enkele jaren geleden door mijn ouders werd gerund. Alles werd er huisgemaakt, ook de advokaat. Op een gegeven moment vroeg een klant of hij geen potje van de huisgemaakte kon kopen en zo is de bal aan het rollen gegaan.”

Van champagne tot speculaas

Het assortiment werd in de loop der jaren uitgebreid en er kwam een winkel langs de Kesselsesteenweg. “We verkopen naast advokaat, ook confituur, honing, wafeltjes, likeur, hoestpastilles... Maar advokaat blijft het vlaggenschip van onze zaak. Ondertussen tellen we 22 soorten: van champagne, amaretto, praline en chocolade tot pistache, aardbei, speculaas en Elixir d’Anvers. En te zeggen dat het allemaal met een foutje begon. Tijdens de restaurantdagen van mijn ouders werd er op een gegeven moment advokaat met koffiegruis geserveerd aan klanten. Die gruis kwam daar per ongeluk in, maar de klanten vonden het niet erg. Integendeel, ze vonden de advokaat met koffiesmaak best wel smaken. Dat heeft me aangezet om nog meer te experimenteren. In augustus komt onze nieuwste soort uit: advokaat met de smaak van cuberdons.” Meer informatie over Den Gouden Haan vind je op www.dengoudenhaan.com.

2 De winkel van Den Gouden Haan aan de Kesselsesteenweg
David Legreve De winkel van Den Gouden Haan aan de Kesselsesteenweg

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer