MECHELEN - De correctionele rechtbank in Mechelen.
David Legreve MECHELEN - De correctionele rechtbank in Mechelen.

Rechtbank stelt grote drugszaak over invoer van cocaïne uit: “CD-rom met belangrijke informatie niet kunnen openen.”

De rechtbank van Mechelen heeft vanochtend een groot drugsdossier uitgesteld. De reden? De verdediging kon een bepaalde CD-rom niet lezen en vond dat de rechten van zijn cliënt hierdoor waren geschonden. Zeven mannen moesten zich normaal komen verantwoorden voor de invoer van bijna 700 kilogram cocaïne vanuit Venezula, via Mauritanië. Sommige van de verdachten moesten zich ook nog verantwoorden voor het witwassen van bijna 2,8 miljoen euro. In juni gaat de zaak verder.

De zaak dateert vanuit 2007. Toen werd er op de luchthaven van Mauritanië een container tegengehouden met cocaïne. Na verder internationaal onderzoek vielen naast de naam van de zoon van een ex-president van het Afrikaanse land, ook de namen van enkele Belgen uit de Mechelse regio. Het onderzoek bracht uiteindelijk een hele criminele organisatie in kaart. De bende zou op grote schaal drugs hebben ingevoerd. Het ging naar verluidt om bijna zo’n zevenhonderd kilogram cocaïne.

Vandaag zou het dossier na bijna twaalf jaar eindelijk worden behandeld. Alleen vroeg de advocaat van een van de hoofdverdachten Luc B. uit Nijlen opnieuw een uitstel. “In het dossier zit een CD-rom met daarin klaarblijkelijk enkele gegevens over de boekhouding van mijn cliënt. Ik heb deze proberen te bemachtigen en te bekijken maar zonder succes”, klonk het bij de advocaat van B. “De ene CD-rom die ik heb gekregen had niets te maken met mijn dossier, de andere bleek niet leesbaar te zijn. Deze CD-rom heb ik nodig om me te kunnen verdedigen. Anders zijn de rechten van mijn cliënt geschonden.”

Andere advocaten verzetten zich niet tegen een mogelijk uitstel. Net zoals de advocaat van B. wilden de andere advocaten ook graag de toevoeging van het onderzoek in Mauritanië aan het gerechtelijke onderzoek in België. “Op die manier weten ook wij wat er daar over onze cliënt is gezegd tijdens dat onderzoek”, klonk het bij enkele advocaten. 

Openbaar aanklager Steven De Winter verzette zich wel stevig tegen een mogelijk uitstel. Volgens hem werd de zaak al voor een eerste keer in 2011 ingeleid op de raadkamer in Mechelen, twee jaar later kwam de zaak een eerste keer voor de rechtbank. “Maar telkens toverde de verdediging een wit konijn uit de hoed”, zei openbaar aanklager Steven De Winter op zitting. “Nooit is er iets gezegd over wat er hier vandaag wordt verkondigd. Dit alles is een tactiek van de verdediging om het dossier op de lange baan te schuiven en in te spelen in de kaar van de verdediging.”

De repliek van het parket had echter weinig gehoor. Na beraad van de drie Mechelse rechters besloten zij om de zaak opnieuw uit te stellen. Voorzitster Suzy Vanhoonacker stelde de zaak een eerste keer uit naar midden juni. Tegen dan moet de verdediging in de mogelijkheid zijn geweest om de CD-rom te kunnen uitlezen. Vermoedelijk na het gerechtelijke verlof zal de zaak opnieuw voor de rechter komen. 

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Wesley Kenis

    En waarom niet alles in d cloud zette. Het word eens tijd dat justitie de 21e eeuw binnenkomt want nu zitten ze na al die jaren nog maar in de 90s....gewoonweg schandalig en al zeker omdat het 12 jaar moet duren.

Lees meer