2 Het rouwregister in de bib
Marc Aerts Het rouwregister in de bib

Rouwregister voor overleden ereburgemeester Lode Van Dessel (87 jaar)

Ereburgemeester van Nijlen Lode Van Dessel is op woensdag 1 mei overleden. In de periodes 1970-1976 en 1983-1989 was Van Dessel Volksunie-burgemeester van de gemeente. Hij overleed thuis op 87-jarige leeftijd. In de lokale bib ligt een rouwregister.

“Een tweetal maanden geleden lag mijn vader veertien dagen in het ziekenhuis met hartproblemen”, vertelt zijn zoon Johan Van Dessel, gemeenteraadslid voor N-VA in Nijlen. “Zijn hart was toen al uitgeput. Toch kwam hij er terug door en heeft hij de afgelopen weken nog kunnen doen wat hij wou. Hij is zelfs nog een weekendje weg geweest. We wisten wel dat zijn hart niet sterk meer was, maar omdat hij de laatste tijd nog zo goed was, kwam het overlijden voor ons onverwacht. Hij is overleden in zijn tuinhuis tussen zijn grote verzameling boeken, een van zijn passies. De mug kwam ter plaatse en probeerde hem nog te reanimeren, maar alle hulp kwam te laat.”

Lode Van Dessel werd op 12 maart 1932 geboren in Lier en verhuisde tijdens zijn kinderjaren naar Nijlen. Daar stond hij later aan de wieg van de Volksunie en de lokale N-VA-afdeling. “In Vlaamse kringen een zeer gedreven en gewaardeerd man”, klinkt het bij de partij. In 1970 werd hij voor de Volksunie voor het eerst burgemeester van Nijlen. “Uit het niets had hij een ziekenkas uit de grond gestampt. Van deur tot deur trok hij om de contracten met de klanten af te handelen. Dat maakte hem bekend en populair. De mensen waren hem dankbaar en dat leverde hem in die tijd heel wat stemmen op. Ik herinner me dat mijn moeder me op zesjarige leeftijd vertelde dat vader burgemeester was geworden en dat hij heel de dag moest onderhandelen. Al gans mijn leven word ik de ‘zoon van’ genoemd, maar daar kan ik alleen maar trots op zijn.”

2 Lode Van Dessel
rv Lode Van Dessel

Naast ereburgemeester was Van Dessel ook ereschepen van Nijlen en erevoorzitter van het Vlaams & Neutraal ziekenfonds. Hij zetelde in de provincieraad en was lid van verschillende verenigingen, waaronder vzw Kempenland en het Algemeen Nederlands Zangverbond. “Hadden we alle verenigingen een plaatsje gegeven op de rouwbrief, dan hadden we een extra brief nodig gehad. Hij was een bezige bij en zat nooit stil. Toen hij met het idee afkwam om Vlaanderen Kleurt, een verdeler van Vlaamse vlaggen, over te nemen, vonden wij allemaal dat het extra werk was, maar hij vond dat het onze plicht was om dit te doen. Dat typeerde hem”, aldus Johan. Inwoners van Nijlen kunnen hun medeleven aan de familie betuigen in een rouwregister, dat in de leeszaal van de bib ligt. De afscheidsplechtigheid van Lode Van Dessel vindt plaats op 8 mei om 10 uur in de Sint-Willibrorduskerk van Nijlen. 

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marc Van Thielen

    Trouwe oprechte Vlaming, voor altijd in ons hart.

Lees meer