In de stedelijke basisschool De Oogappel in Appelterre zijn de werken voor een nieuw schoolgebouw volop aan de gang.
Claudia Van den Houte In de stedelijke basisschool De Oogappel in Appelterre zijn de werken voor een nieuw schoolgebouw volop aan de gang.

3,65 miljoen naar nieuwe schoolgebouwen

DRIE STEDELIJKE BASISSCHOLEN WERKEN AAN UITBREIDING

De stedelijke basisscholen in Appelterre, Denderwindeke en Ninove (Parklaan) krijgen binnenkort een nieuw schoolgebouw, een investering van in totaal 3,65 miljoen euro. In De Oogappel zijn de werken al volop aan de gang, terwijl de bouw in Windekind en Ikke volgend jaar van start gaan. Ook voor basisscholen De Hazelaar in Nederhasselt en De Lettertuin in Ninove zijn er uitbreidingsplannen.

In stedelijke basisschool De Oogappel in Appelterre gingen de werken voor een nieuw schoolgebouw al eind vorig jaar van start. De nieuwbouw wordt op de speelplaats gebouwd, tegenover het bestaande schoolgebouw. "Het nieuwe heeft onder meer een turnzaal, een refter met keuken, verschillende klaslokalen, een secretariaat, toiletten en een EHBO-lokaal", vertelt schepen van Onderwijs Katie Coppens (sp.a-Groen). "Het oude en het nieuwe gebouw worden verbonden met een overkapping. Ook werd de boomgaard heraangelegd. Het is de bedoeling dat het nieuwe gebouw in het voorjaar 2017 in gebruik wordt genomen. De kostprijs van het project bedraagt zo'n 1.800.000 euro, waarvan 70 procent wordt gesubsidieerd door de overheid."

Vergunning goedgekeurd

In de stedelijke basisscholen Windekind in Denderwindeke en Ikke langs de Parklaan in Ninove, starten de werken volgend jaar. "De bouwvergunning is voor beide scholen goedgekeurd, zodat er een aannemer kan worden aangesteld", aldus Coppens. "Ook in Denderwindeke komt er een volledige nieuwbouw met onder meer nieuwe klaslokalen, een turnzaal, een refter en een EHBO-lokaal bevatten. De werken zullen zo'n anderhalf jaar duren, zodat de nieuwbouw pas halfweg 2018 of 2019 klaar zal zijn. Het nieuwe gebouw kost zo'n 1.400.000 euro. Ook hier krijgen we 70 procent subsidies. Dat is niet het geval bij de nieuwbouw voor de school in de Parklaan in Ninove. Die wordt volledig gefinancierd door de stad. Omdat het hier maar om een klaslokaal gaat, zijn de kosten minder groot: 450.000 euro. Het lokaal zal op zo'n zes maanden afgewerkt zijn."


In afwachting van de nieuwe schoolgebouwen werken de scholen momenteel met containerklassen. Ook de stedelijke basisscholen De Hazelaar in Nederhasselt en De Lettertuin in de Seringenstraat (wijk Groeneweg) in Ninove worden te klein en maken daarom gebruik van containers. "Zij hebben eveneens een aanvraag ingediend om subsidies te verkrijgen voor een nieuwbouw", zegt Coppens. "Die scholen moeten evenwel nog groen licht krijgen. De uitvoering van deze projecten zal dan ook pas in de volgende legislatuur kunnen gebeuren."

Lees meer