Onder andere Schild & Vrienden van Dries Van Langenhove en Voorpost plannen een betoging. Guy D’haeselaar (foto) steunt het initiatief.
© Bart Leye Onder andere Schild & Vrienden van Dries Van Langenhove en Voorpost plannen een betoging. Guy D’haeselaar (foto) steunt het initiatief.

Ninove klaar voor "Mars voor Democratie" en tegenbetoging tijdens eerste gemeenteraad

In het Oost-Vlaamse Ninove krijgt de lokale politie steun van het federale departement voor de geplande "Mars voor Democratie”. Die zal donderdagavond, tijdens de eerste gemeenteraad, plaatsvinden. Dat meldt het stadsbestuur.

In Ninove dreigde de onbestuurbaarheid nadat Guy D'haeseleer van Forza Ninove twee zetels te kort had voor een absolute meerderheid in het gemeentebestuur. D’haeseleer zetelt in het Vlaams Parlement voor Vlaams Belang en behaalde maar liefst vijftien zetels met zijn partij in Ninove. Open Vld haalde negen zetels, Samen zeven zetels en N-VA twee zetels.

Huidig burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) liet twee weken geleden weten geen coalitie te kunnen vormen met N-VA en Samen, maar met de steun van Joost Arents heeft de nieuwe coalitie nu toch zeventien van de 33 zetels. Arents werd daarvoor door de N-VA buiten de partij gezet

“Coalitie van verliezers” 

Op 3 januari wordt de nieuwe gemeenteraad in Ninove geïnstalleerd. Onder meer Dries Van Langenhove van Schild & Vrienden en Voorpost plannen een betoging, D'haeseleer steunt het initiatief. "De Ninovieters hebben zich op 14 oktober duidelijk uitgesproken en willen een ander beleid. Wij gaan betogen op 3 januari, op de avond dat de nieuwe coalitie van verliezers zal worden aangesteld", stellen de organisatoren van de "Mars voor Democratie". Een duizendtal mensen kondigde op Facebook aan dat ze zullen deelnemen aan de mars. Hoeveel betogers er tegen extreem-rechts zullen zijn is niet duidelijk.

De "Mars voor Democratie" start om 18.30 uur aan het station van Ninove en trekt daarna naar het stadhuis, waar D'haeseleer de deelnemers zal toespreken. De optocht heeft de toelating van de burgemeester, en de lokale en federale politie bereiden zich voor op de mars.

20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • johny goessens

    Dries Van Langenhove en Voorpost met de steun van Guy D'Haeseleer die een mars organiseren tegen democratie. Voorpost en dat kan met niet ontkennen is een openlijk fascistische en racistische organisatie net zoals Dries Van Langenhove en zijn kornuiten. Hiermee plaatst Forza Ninove zich duidelijk aan de kant van ondemocratische bewegingen.

  • Guido De muyter

    Ik ben geboren in ninove . en als ik zie hoe ons stad de laatste 30 jaar is

Lees meer