4 De organisatoren van de parkconcerten 2019 in Ninove.
Claudia Van den Houte De organisatoren van de parkconcerten 2019 in Ninove.

Parkconcerten bestaan tien jaar en blijven groeien: zes zomerse maandagen feest in stadspark

De parkconcerten bestaan tien jaar en vieren dat met een extra uitgebreide editie. Er zijn deze zomer zes in plaats van vier parkconcerten, drie in juli en drie in augustus. Dit jaar is er ook voor het eerst een zijpodium met dj. De parkconcerten zijn al sinds de start een succes en groeien nog elk jaar. “Ze zijn echt een sociaal gebeuren”, klinkt het bij de organisatoren.

De Ninoofse parkconcerten werden tien jaar geleden opgestart door de vereniging Maspoe. “Buursteden zoals Aalst hadden al parkconcerten en er was toen nog niet zoveel te doen in Ninove tijdens de zomermaanden”, vertellen Benjamin Adam en Kim Barbé van Maspoe. “We hadden geen idee hoeveel bezoekers we mochten verwachten, maar die eerste editie was onmiddellijk geslaagd. De parkconcerten hebben altijd veel toeschouwers gelokt. De opkomst is steeds afhankelijk van het weer, maar we hebben daar al vaak geluk in gehad.”

“De parkconcerten zijn momenten geworden waarop mensen elkaar ontmoeten, het is een sociaal gebeuren. Sommige bezoekers komen zelfs zonder te weten wie er op het podium zal staan.” De vereniging steekt er nochtans veel tijd en geld in om artiesten naar de parkconcerten te halen. “Tijdens de eerste parkconcerten stonden er alleen kleinschalige groepen op het podium, maar geleidelijk aan kwamen er ook grotere namen. Het was een sneeuwbal die aan het rollen ging: mensen motiveerden elkaar om naar de parkconcerten te komen. Zo konden we ook telkens meer sponsors aantrekken, waardoor we meer budget hadden om artiesten naar Ninove te halen. Dat is nodig, want de groepen zijn tegenwoordig zodanig duur dat we nu aan één parkconcert het budget spenderen dat we vroeger maar nodig hadden voor de vier concerten samen.”

Sfeervol verlichte themaconcerten

Headliners dit jaar zijn onder meer Sam Gooris, Jelle Cleymans en zijn El Bandido’s, Les Truttes, Guy Swinnen Band en Bram & Lennert. “We werken per thema: de eerste twee parkconcerten zijn coveravonden, er is een parkconcert dat draait rond Ninoofs lokaal talent, een carnaval/schlagerparkconcert - met Sam Gooris, De Schlagerij en Fret Tet & The Swinging Tepelboys -, een rockparkconcert met onder meer de Guy Swinnen Band en het laatste concert is een dansparkconcert, met onder meer Bram & Lennert Danst en dansgroep Love2Dance”, zegt Benjamin Adam. “We zetten dit jaar ook extra in op sfeervolle verlichting en door voor het eerst te werken met een zijpodium met dj zal er altijd iets te beleven zijn.”

De parkconcerten groeiden de voorbije jaren uit tot één van de grootste (zomer)evenementen van Ninove. “Het eerste en het laatste parkconcert lokt doorgaans zo’n 3.000 toeschouwers. Het tweede en het derde parkconcert trekt meestal tussen de 1.500 en de 2.000 geïnteresseerden aan”, aldus Kim Barbé. Deze zomer zijn er naar aanleiding van het tienjarig bestaan van de parkconcerten voor het eerst zes concerten in plaats van vier. “Ze vinden plaats op de eerste drie maandagen van juli en de eerste drie maandagen van augustus. Nadien evalueren we. Als de uitbreiding van vier naar zes parkconcerten een succes blijkt, dan sluiten we niet uit dat we dit doortrekken naar de volgende jaren.”

Wereldrecordpoging sirtaki

Mooie momenten in het tienjarig bestaan van de parkconcerten waren de wereldrecordpogingen die werden ondernomen in het stadspark. Zo werd tijdens het eerste jaar een poging gedaan om het record van sirtaki dansen te verbreken. Onder de muzikale impulsen van Bram & Lennert gingen 3.000 toeschouwers massaal uit de bol. In 2012 werd tevergeefs een gooi gedaan naar het wereldrecord polonaisedansen. “Er was genoeg volk, maar probeer alles maar eens te tellen”, blikt Barbé terug. “Het bleek niet genoeg georkestreerd. Maar het maakt niet uit dat er geen record werd doorbroken. Het is geweldig om de samenhorigheid te zien op zo’n moment: heel het park arm in arm.”

Nachtbewaking

In die tien jaar parkconcerten zijn er nog nooit grote problemen geweest. “Er zijn nog nooit vechtpartijen gebeurt, wat toch opmerkelijk is bij een buitenevenement. We houden ons ook strikt aan de regels. Het laatste optreden is telkens om middernacht gedaan en dat weten de buurtbewoners.” Eén keer is er wel ’s nachts vandalisme gebeurd, in 2012. Toen bleek dat er een koelkast in een vijver was gegooid en dat de koelcel was opengebroken. Ook een zware container werd opengebroken. Daaruit werden koperen stroomkabels en ander elektrisch materiaal gestolen. “Dat was een stevig verlies voor ons. Sindsdien zorgen we telkens voor nachtbewaking in het park.” Maar verder verliep alles elk jaar dus vlekkeloos. “We zitten op een unieke locatie en de parkconcerten zijn een meerwaarde voor Ninove. We voelen dat de vraag ernaar nog altijd groot is. We doen er met plezier nog tien jaar parkconcerten bij.”

Het eerste parkconcert vindt al op maandag 1 juli plaats. Alle data en artiesten zijn te vinden op www.maspoe.be/parkc-nin-home.

4 De Romeo's vorig jaar op het podium tijdens de parkconcerten in Ninove.
Claudia Van den Houte De Romeo's vorig jaar op het podium tijdens de parkconcerten in Ninove.
4 Christoff tijdens de parkconcerten in Ninove in 2015.
Claudia Van den Houte Christoff tijdens de parkconcerten in Ninove in 2015.
4 In 2012 werd er tijdens de parkconcerten in Ninove tevergeefs een gooi gedaan naar het wereldrecord polonaisedansen.
Claudia Van den Houte In 2012 werd er tijdens de parkconcerten in Ninove tevergeefs een gooi gedaan naar het wereldrecord polonaisedansen.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer