De broers Marchand zijn bekend van het cavamerk Don Jaime.
Benny Proot De broers Marchand zijn bekend van het cavamerk Don Jaime.

“Marchand Brother” betwist dat hij sociale fraude pleegde: parket vraagt boete omdat zakenman zou gewerkt hebben én ziekte-uitkering kreeg

De 57-jarige zakenman Armand Marchand uit Oostende hangt een geldboete van 6.400 euro boven het hoofd voor sociale fraude. Het arbeidsauditoraat verwijt de man dat hij jarenlang werkte, terwijl hij een ziekte-uitkering kreeg. Marchand ontkent met klem. “Al sinds 1992 weet men dat mijn cliënt onbezoldigd zaakvoerder is, maar werken heeft hij nooit gedaan”, zegt zijn advocaat.

Meer dan 80.000 euro aan ziekte-uitkeringen zou Armand Marchand (57) volgens het arbeidsauditoraat de voorbije vijf jaar onterecht gekregen hebben. Al van kindsbeen af kampt de Oostendse zakenman met de zeldzame ziekte van Addison, een aandoening aan de bijnieren. Sinds 1992 ontvangt Marchand een ziekte-uitkering. Alles verliep zonder problemen tot de RVA bij een controle op 23 december 2016 zou ontdekt hebben dat de man aan het werken was voor zijn onderneming Euro Vending March, die kauwgomautomaten produceert. 

Heksenjacht

“De man voerde activiteiten uit, maar bracht de bevoegde instanties daar nooit van op de hoogte”, stelde de arbeidsauditeur. “Het ging niet om kleine activiteiten. Hij was de enige zaakvoerder van een onderneming die een jaarlijkse omzet van meer dan 126.000 euro draait. De verdediging verwijt ons dat het onderzoek niet op rechtmatige wijze werd gevoerd, maar daar zijn wij net wel van overtuigd. We verhoorden zelfs personen die door de beklaagde zelf werden aangevoerd.” 

Armand Marchand hangt voor de fraude een geldboete van 6.400 euro boven het hoofd, maar vraagt de vrijspraak. “Deze vervolging getuigt van een wereldvreemde houding bij het arbeidsauditoraat”, pleitte zijn advocaat Walter Van Steenbrugge. “Al in 1969 werd een verminderde lichamelijke en geestelijke geschiktheid vastgesteld bij mijn cliënt. Sinds 1992 weten alle diensten dat hij onbezoldigd zaakvoerder is. Hij nam enkele telefoons op en reed af en toe eens mee met een werknemer van z’n bedrijf, maar dat noem ik niet werken. Mijn cliënt heeft sinds 1992 altijd in dezelfde situatie verkeerd en dacht nooit dat hij dat moest aangeven. Hij dreigt nu meer dan 80.000 euro te moeten terugbetalen en is ook al twee jaar geschorst van uitkeringen. Deze zaak is simpelweg een gevolg van de heksenjacht op de Marchands.” 

Witwasonderzoek

De drie broers Peter, Rudolf en Armand Marchand, ze noemen zichzelf de “Marchand Brothers, lopen inderdaad al jarenlang in het vizier van het gerecht. Kort voor de zomer nog werden ze samen met drie van hun zakenpartners opgepakt in een groot onderzoek naar witwaspraktijken en criminele organisatie. Peter zit in die zaak nog steeds in voorhechtenis. In 2012 werden de broers Marchand nog buiten vervolging gesteld voor miljoenfraude met BTW en accijnzen. De “keizers van Oostende”, zoals ze ook genoemd worden, hebben hun hoofdkwartier op de bovenste verdieping van het Europacenter in Oostende en zijn vooral bekend van hun cavamerk Don Jaime. In het verleden waren ze ook de Belgische licentiehouder van Appeltise, die ze later voor een grote meerprijs doorverkochten aan Coca-Cola. Op 8 november doet de rechtbank uitspraak in de zaak tegen Armand.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer