2 Een deel van de groep vrijwilligers bij het doek dat de padden en kikkers tegenhoudt.
LBB Een deel van de groep vrijwilligers bij het doek dat de padden en kikkers tegenhoudt.

"Paddenkerkhof voorgoed verleden tijd"

ELF VRIJWILLIGERS HELPEN DIERTJES TWEE KEER PER DAG VEILIG OVER GRINTWEG

Elf vrijwilligers helpen al sinds februari twee keer per dag hopen padden, kikkers en watersalamanders veilig over de Grintweg. Ze doen dat nog tot zondag. "Vroeger lag het hier vol dode beestjes, net een kerkhof", zegt buurtbewoonster Jasmine Van Leerberghe. "Maar dat is verleden tijd."

De vrijwilligers hebben bij de Grintweg een doek van enkele meters gespannen om de padden tegen te houden. Twee keer per dag komt iemand langs om de diertjes veilig en wel naar de overkant te brengen. Waarom is dat nu eigenlijk nodig? "Tijdens de winter graaft de pad zich in de grond en houdt daar een winterslaap. Na het ontwaken denken alle padden maar aan één ding: seks. Zodra het warm genoeg is, komen de padden massaal uit hun schuilplaatsen. Ze trekken dan vooral op vochtige avonden naar de voortplantingspoel", licht Stéphane Venmans van Natuurpunt Middenkust toe. De paddentrek geldt niet alleen voor padden. Ook andere amfibieën, zoals de bruine kikker en de kleine watersalamander, doen mee aan de voorjaarstrek. Ook dit jaar werd in totaal al 339 dieren aangetroffen, waaronder 217 padden, 80 bruine kikkers, 20 kleine watersalamanders en 8 groene kikkers. In tien jaar tijd gaat het om 3.508 diertjes. Er vielen ook 14 'verkeersslachtoffers'.

2 Gisteren werden deze twee veilig de straat overgezet.
LBB Gisteren werden deze twee veilig de straat overgezet.

Controle in het donker

Voor Jasmine Van Leerberghe is elk slachtoffer er één te veel. Ze woont in de Grintweg en controleert 's avonds of er dieren zijn die aan de netten ontsnappen en toch willen oversteken. Langs het fietspad kan Natuurpunt immers geen doek plaatsen, waardoor er toch nog diertjes op de weg belanden. "Tien jaar geleden, toen mijn zoon 11 jaar was, zagen we het probleem al en probeerden we zelf te helpen met emmers. Het was toen soms echt een kerkhof. Nu helpen we mee met de actie van Natuurpunt en controleren we nog eens de weg en de berm als het donker is. We doen dat met het hele gezin en telkens per twee. Het zijn toch nuttige dieren, en elk dood dier is er voor mij één te veel."

Roerloos bij gevaar

De andere vrijwilligers komen twee keer per dag speciaal ter plaatse om de emmers te legen. "Er is toch niets zieliger dan die beestjes dood te zien liggen", vertelt Katia Van Cauwenberghe. "Als wij niet komen, dan worden ze doodgereden op deze drukke baan." Er zijn nog plaatsen in Oostende waar het probleem soms voorkomt, maar op dit punt zijn er extra veel padden door de aanwezigheid van twee poelen aan weerszijden van de weg. "Padden blijven bovendien stil staan bij gevaar. Extra gevaarlijk op de weg natuurlijk. Door hun winterslaap zijn ze ook verzwakt en gaan ze traag vooruit", licht Stéphane toe.

Lees meer