Fljorije Dzelili.
Foto Siebe De Voogt Fljorije Dzelili.

18 jaar cel voor vrouw (39) die hoogzwanger haar partner doodstak

Fljorije Dzelili (39) - een Oostendse met Macedonische roots - heeft 18 jaar cel gekregen voor doodslag op haar partner Neat Topojani (39). De vrouw was 7 maanden zwanger toen ze in 2014 haar man om het leven bracht met 18 messteken. Het parket en de burgerlijke partijen gaan in beroep.

Geen moord, maar doodslag. De Brugse strafrechter oordeelde gisterenmorgen dat Fljorije Dzelili (39) haar man Neat Topojani op 13 september 2014 niet met voorbedachten rade om het leven bracht.


"Ze handelde veeleer in een opwelling", klonk het vonnis. Het openbaar ministerie was van het tegendeel overtuigd en had dan ook 25 jaar cel gevorderd. De morgen van de feiten ging Dzelili als een razende tekeer in hun appartement langs de Romestraat in Oostende. Ze bracht haar man om het leven met in totaal achttien messteken, waarvan het grootste deel in de hals- en hoofdstreek. Aanvankelijk liet Dzelili uitschijnen dat de feiten het gevolg waren van de jarenlange tirannie van haar echtgenoot. Uit het telefonieonderzoek bleek dat de versie van de Macedonische echter niet strookte met de werkelijkheid.

Liefdevolle man

"Meer dan 1.600 sms'en werden door de speurders onderzocht. Neat bleek een zeer liefdevol man die bekommerd was om z'n gezin. Uit getuigenissen bleek nét Fljorije dominant te zijn: labiel en agressief", weerlegde procureur Céline d'Havé. "Dat ze de feiten met voorbedachten rade pleegde, lijdt geen twijfel: ze wist dat het mes in de keuken lag en hun zoontje liet ze de avond voordien bij haar ouders slapen 'zodat hij geen geweld zou zien'." De rechter achtte de voorbedachtheid echter niet voldoende bewezen. Hij oordeelde dat het mes evengoed door de recente verhuis in de keuken zou kunnen gelegen hebben en het zoontje bij de ouders van Dzelili kon zijn achtergelaten door het late uur waarop z'n ouders de avond voordien naar huis waren vertrokken. Door de milde straf van 18 jaar kan Dzelili al binnen 3,5 jaar een poging doen om voorwaardelijk vrij te komen. Het parket en de burgerlijke partijen zijn van plan beroep aan te tekenen.

Lichtzinnig

"De lichtzinnigheid waarmee dit proces gevoerd is, is niet te geloven", reageren Joris Van Cauter en Frank Scheerlinck, advocaten van de nabestaanden. "De kinderen van Neat waren hier niet vertegenwoordigd door een advocaat, terwijl dat bijvoorbeeld op het proces van de kasteelmoord wel werd geregeld. Die mensen zijn speciaal uit Albanië afgezakt naar dit proces en kregen na nog geen vijf minuten een uitspraak zonder motivering te horen. Dat kan niet." (SDVO)

Lees meer