Met de donatie van 50.000 euro kan een keuken geïnstalleerd worden voor kookworkshops en waar ouders zelf kunnen koken
Benny Proot Met de donatie van 50.000 euro kan een keuken geïnstalleerd worden voor kookworkshops en waar ouders zelf kunnen koken

50.000 euro voor keuken in kinderafdeling van UZ Gent

Vzw Superkrachtig Lekker is er in enkele maanden in geslaagd om 50.000 euro in te zamelen om een keuken te installeren op de kinderhemato- oncologieafdeling van het UZ Gent. De eerste 25.000 euro werd via een crowdfunding opgehaald, Ladies Circle Oudenaarde vulde de andere helft aan. De dames van vzw Superkrachtig Lekker willen ook wetenschappelijk onderzoek naar gezonde voeding en kanker steunen en hebben hiervoor een fonds opgericht.

Bij de lancering van de vzw Superkrachtig Lekker werd meteen de ambitie bekendgemaakt om genoeg geld in te zamelen om een keuken te kunnen installeren op de kinderhemato- oncologieafdeling van het UZ Gent. Bij de start van het Superheldengala donderdagavond in het Kursaal van Oostende werd bekendgemaakt dat dit bedrag al binnen is. De keuken is een middel om gezonde voeding bij de kinderen aan te moedigen. “We hebben al een week rond gezonde voeding georganiseerd en daar merkten we meteen dat de kooktherapie werkt”, zegt Sandra Bekkari. “Er was daar een meisje dat eigenlijk niet meer zo goed at. De tweede dag kwam ze enthousiast aangelopen omdat ze het zo leuk vond. Ondertussen heb ik vernomen dat ze opnieuw beter eet”, vertelt de voedingsdeskundige. “Eten is naast iets noodzakelijk ook een beleving en het is dan ook belangrijk om er iets leuk van te maken”, zegt onco-diëtiste Jolien De Corte.

Samen gezond koken

Naast kookworkshops is de keuken ook belangrijk voor de ouders zelf om er dagelijks maaltijden klaar te maken. Medeoprichtster Kim Milants heeft zelf 8 maanden lang eten klaargemaakt voor haar dochter Jasmijn die strijdt tegen leukemie. “Samen met onze familie hebben we ervoor gezorgd dat Jasmijn geen enkel ziekenhuisplateau gekregen heeft. Daarvoor moesten we telkens thuis koken en het eten onmiddellijk naar het ziekenhuis brengen. Het is ook zo dat je niet altijd honger hebt als het eten gebracht wordt en met een keuken ter plaatse krijg je de gelegenheid om iets lekker en gezond klaar te maken met je gezin wanneer het nodig is. Eten en samen koken wordt zo een beleving.”

Het is niet de bedoeling om enkel het UZ Gent te steunen. SuperKrachtig Lekker ambieert om op langere termijn alle kinderoncologie afdelingen in België te kunnen bijstaan rond hun wensen en noden op vlak van voeding en eetbeleving. De vzw wil wel stapsgewijs aan de slag gaan: er moeten eerst voldoende financiële middelen aanwezig te zijn om meerdere projecten te kunnen ondersteunen.

De initiatiefnemers van vzw Superkrachtig Lekker willen verder ook inzetten op gezonde voeding tijdens de kankerbehandeling en streven daarom ook naar bijkomend wetenschappelijk onderzoek. “Gezonde voeding moet een onderdeel worden van het zorgprogramma.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer