Bart Tommelein legt eed af als burgemeester bij gouverneur

Bart Tommelein (Open Vld) heeft bij provinciegouverneur Carl Decaluwé officieel de eed afgelegd als burgemeester. 

Tommelein bij gouverneur Decaluwé
rv Tommelein bij gouverneur Decaluwé

De eedaflegging bij de gouverneur is een formele aangelegenheid die de officiële aanstelling van de burgemeester bekrachtigt. “Het is gebeurd! Wat een voorrecht en eer om burgervader te mogen zijn van mijn stad. Dankjewel Oostendenaars”, aldus Tommelein kort na de eedaflegging. Hij staat aan het hoofd van de nieuwe coalitie van Open Vld met N-VA, CD&V en Groen. “Dat mijn eedaflegging pas op de laatste dag van het jaar gebeurde, is niet uitzonderlijk. Het moest evenwel gebeuren vóór middernacht. Zo moeten ook Jean-Marie Dedecker (Middelkerke) en Vincent Van Quickenborne (Kortrijk) vandaag bij de gouverneur komen. 

Dat betekent ook dat ik mijn ontslag als minister heb ingediend. Vanaf middernacht, op 1 januari, ben ik dus burgemeester. Vandaag volg ik al een vergadering mee inzake de noodplanning, mocht het stedelijk rampenplan van kracht gaan.” Op woensdag 2 januari om 19 uur is er de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad op het stadhuis. 

In afwachting van de eedaflegging van Lydia Peeters -zij volgt Tommelein op in de Vlaamse regering- zullen Tommeleins vroegere bevoegdheden voor een tijdje collegiaal worden uitgevoerd, zo blijkt uit een regeringsmededeling. 

Tommelein was in de Vlaamse regering minister van Energie, Financiën en Begroting en was ook viceminister-president. Maar een maand geleden kondigde hij aan dat hij op de laatste dag van 2018 ontslag zou nemen uit die functies, om burgemeester te kunnen worden van de stad Oostende. 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer