3 Johan Lingier bij het oude gebouw van het Blauw Kruis.
Benny Proot Johan Lingier bij het oude gebouw van het Blauw Kruis.

Blauw Kruis zoekt middelen voor nieuwbouw

Stad en organisatie moeten elk 500.000 euro ophoesten

Het Blauw Kruis van de Kust gaat op zoek naar middelen om een nieuw gebouw te plaatsen op hun huidige locatie. De stad wil 500.000 euro bijdragen gespreid over 2 jaar, maar een nieuwbouw kost zeker 1 miljoen euro waardoor de organisatie zelf nog 500.000 euro moet ophoesten. Geen gemakkelijke opdracht, want het asiel dat 8 mensen tewerkstelt draait nu al verlies.

Het Blauw Kruis, dat een onderdak heeft in het Maria Hendrikapark vangt per jaar zo'n 500 katten op en iets minder honden. Sommige dieren blijven twee à drie jaar in het asiel voor ze een nieuwe thuis vinden. "We kiezen er bewust voor om de dieren geen spuitje te geven. Zolang ze fysiek en mentaal gezond blijven zorgen we voor de dieren. Dat betekent ondermeer dat er drie keer per dag een halfuur wordt gewandeld met de honden door onze vrijwilligers", licht voorzitter Fabrice Goffin toe. De goede zorgen staan echter in contrast met het gebouw waarin de dieren verblijven en waarin de verzorgers moeten werken.


"De gebouwen hebben hun tijd gehad en het wordt bijna onwerkbaar om hier nog verder te doen. Enerzijds hebben we hoge energiekosten en die valt vaak ook gewoon weg. Er werd altijd verder gewerkt op de fundamenten die weliswaar al wankel waren. We zijn een kijkje gaan nemen in Koksijde waar een nieuw gebouw werd geplaatst. Het lijkt ons de beste optie om gewoon een nieuw gebouw te plaatsen op dezelfde locatie, maar dat zal zeker 1 miljoen euro kosten. De stad heeft toegezegd om 500.000 euro ter beschikking te stellen over twee jaar, maar dat wil zeggen dat wij ook met evenveel geld over de brug moeten komen en dat wordt niet gemakkelijk", zegt Goffin nog. Het asiel draait nu op lidgeld, donaties en af en toe wordt een erfenis aan de organisatie geschonken.


"Momenteel draaien we eigenlijk verlies, maar we houden het hoofd boven water door enkele legaten die we dit jaar hebben gekregen. We hebben 8 medewerkers in dienst en zitten elke maand al aan 30.000 euro kosten voor de dierenartsen alleen al. We kunnen gelukkig rekenen op 30 vrijwilligers."

3 Sommige hondenhokken zijn niet meer waterdicht en aan vervanging toe.
Benny Proot Sommige hondenhokken zijn niet meer waterdicht en aan vervanging toe.

"We zijn geen zoo"

Op 1 januari start een nieuwe medewerker voor het onthaal en de marketing van het Blauw Kruis. "We willen de organisatie een nieuw elan geven en ons aanbod veel beter bekend maken bij de Oostendenaars. We kunnen de mensen hier nog altijd niet zomaar op bezoek laten komen. We zijn geen zoo, maar mensen weten ook te weinig dat wij lessen organiseren rond opvoeding en lezingen. Anderzijds kan de nieuwe medewerker ook meer sponsoring zoeken bij bedrijven. We denken ondermeer aan meter- en peterschap voor de honden of de hokken." Wanneer het gebouw er zou kunnen komen is dus nog niet duidelijk.

3 De katten kregen onlangs een nieuwe verwarming ter vervanging van de elektrische vuurtjes.
Benny Proot De katten kregen onlangs een nieuwe verwarming ter vervanging van de elektrische vuurtjes.

Lees meer