2 Directeur van het festival Peter Craeymeersch, Wim Opbrouck, de master van dit jaar, en Gilles Coulier, die met zijn film Cargo het festival opent.
Benny Proot Directeur van het festival Peter Craeymeersch, Wim Opbrouck, de master van dit jaar, en Gilles Coulier, die met zijn film Cargo het festival opent.

Cargo opent Filmfestival

ORGANISATIE KIEST VOOR OP-EN-TOP OOSTENDSE FILM

Gilles Coulier mag met zijn op-en-top Oostendse film Cargo de elfde editie van het Filmfestival van Oostende openen. "De makkelijkste keuze ooit", zegt directeur Peter Craeymeersch. Gezicht van het festival is Wim Opbrouck, zij het in een vrouwelijke versie van zichzelf. Hij selecteerde vooral anti-oorlogsfilms.

Filmliefhebbers zetten 8 tot en met 16 september best met stip in de agenda. Dan wordt Oostende opnieuw het mekka van de Vlaamse film. Gilles Coulier mag met zijn debuutfilm Cargo het festival openen. Coulier is al enkele jaren de lieveling van het festival. Hij toonde er eerder al zijn kortfilms IJsland, Paroles en Mont Blanc. "Toen hij als jong talent kwam aanwaaien, kon je onmiddellijk voelen dat hij cinema in zijn bloed heeft. De keuze voor de openingsfilm was dit jaar gemakkelijker dan ooit. Gilles vertelt echte verhalen over karakters die je niet loslaten. Na het zien van Cargo is de film nog een paar dagen in mijn lijf blijven hangen. Cargo is als de zee: met eb en vloed, met een dreigende onvoorspelbaarheid en met een ongelooflijk grote aantrekkingskracht. De film werd opgenomen in Oostende met de visserij als thema en met Sebastien Dewaele, Sam Louwyck en Wim Willaert in de hoofdrol", aldus directeur Peter Craeymeersch. Coulier zelf is bijzonder opgetogen. "Een hele eer", reageert hij. "Ik ben zelf ook trots op het resultaat. Oostende heeft altijd al een grote rol gespeeld in mijn werk."

2
Pieter Clicteur

Ouderwets acteren

Ook het gezicht van het festival werd bekendgemaakt. Wim Opbrouck siert het campagnebeeld met rode lippenstift en make-up. "De affiche verwijst naar ouderwets acteren. Ik hou van de essentie van acteren. Het is een manier om in een andere leefwereld, een ander gemoed, een andere periode of een ander gender te stappen." De belangrijkste bijdrage van de master is de Master Selection. "Ik houd van de verhalen die er toe doen, films die grote thema's aansnijden. Ze zeggen dat de wereld in brand staat, maar dat is al zo sinds de dag dat de mens hier rondloopt. Door die ouderwetse sfeer van oorlogsdreiging in de lucht, heb ik gekozen voor anti-oorlogsfilms. Films die het geweld aanklagen, de dictatuur, racisme, het extremisme. Film zal de wereld niet redden, maar het kan de wereld wel veranderen, al was het maar voor even."


Als tegengif voor de horror van de oorlog zijn er ook films die met humor geweld counteren, zoals The Great Dictator van Charlie Chaplin of Dr. Strangelove van Stanley Kubrick. In augustus zal in het Leopoldpark Le Petit Baigneur van Louis De Funès vertoond worden als voorproefje van het festival.

Lees meer