2 Het mooiste plaatsje volgens Pieter Hens.
Benny Proot Het mooiste plaatsje volgens Pieter Hens.

De warmste vakantieplek van Vlaanderen, met Pieter Hens in Oostende: “Je zou vergeten dat je in de stad aan zee bent”

Nu het ernaar uitziet dat velen van ons de zomer in eigen land zullen doorbrengen, verklappen wij elke dag een plekje uit eigen streek dat het ontdekken waard is. Vandaag: Pieter Hens. Als Marketing Manager bij Toerisme Oostende is hij gewoon om de zee in de kijker te plaatsen, maar zelf herontdekte hij tijdens de lockdown het stadsrandbos van Oostende.

Wie de Oostendse krekenwandeling volgt, komt terecht in de groene rand rond de stad. Tijdens de lockdown nam Pieter Hens, Marketing Manager bij Toerisme Oostende, zijn gezin mee op wandeltochten in West- en Oost-Vlaanderen. Toch was hij het meest verrast over het bos, zowaar bijna net om de hoek van zijn woonplaats. “Ik heb het stadsrandbos en meer specifiek het Geuzenbos herontdekt. Ik was verrast over de combinatie van de verschillende paadjes, de waterpartijen en de open ruimtes. Je verwacht dergelijke plaatsen in Limburg, maar mensen vergeten vaak dat ook dit een stuk is van Oostende”, vertelt Hens.

Geuzen

In het Geuzenbos stond tot in de 17de eeuw een kasteel. Enkele boomstammen geven nog aan waar het kasteel zich bevond. Het bos kreeg zijn naam, omdat het in het gebied ligt dat ooit door de Oostendse geuzen onder water werd gezet als deel van hun strijdplan tegen de Spaanse veroveraar. Het bos maakt deel uit van het stadsrandbos in Oostende. In de winter van 1995 werd het allereerste perceel van het Oostendse stadsrandbos aangeplant. Sindsdien kwam er elk jaar een aantal hectare bij en zo krijgt het Geuzenbos stilaan gestalte. 

2 Het stadsrandbos in Oostende.
LBB Het stadsrandbos in Oostende.

Ondertussen werd 90 hectare bos aangeplant, en de ambitie is dat het bos 120 hectare groot wordt. De oudste aanplantingen zijn 25 jaar oud, waardoor er ondertussen een echt bosklimaat heerst. Je vindt er rode eekhoorns en heel wat broedvogels zoals buizerd en sperwer. Het stadsrandbos vormt een buffer tussen de woon- en industriezones en het achterliggende krekengebied. Je kan het Geuzenbos bereiken via de Polderdijk in Zandvoorde.

Ken jij ook nog een plekje in de buurt dat zeker het ontdekken waard is? Laat het ons weten via www.hln.be/challenges

Lees meer