Extra jaar cel voor groepsverkrachting

TWEE IRAKEZEN DIE 17-JARIGE MISBRUIKTEN, MOETEN 8 JAAR ACHTER DE TRALIES

Twee van de zeven Irakezen die deelgenomen hebben aan de groepsverkrachting van een 17-jarige Oostendse, hebben in beroep een extra jaar cel gekregen. Een derde man bekwam een lichtere straf, maar is wel meteen in de boeien geslagen.

Een groepsverkrachting uitvoeren en filmen: daarvoor stonden gisteren vier meerderjarige Irakezen terecht in het hof van beroep in Gent. De weerzinwekkende feiten dateren van november 2015. Met drie minderjarigen, die apart berecht werden, vergreep het viertal zich aan een 17-jarig meisje uit Oostende. Zij was die avond iets gaan drinken met haar Irakese vriend in een jeugdhuis in Oostende. Daar ontmoetten ze de zes andere mannen en jongens, de jongste amper 14 jaar.

Pochen met foto

Later die avond trokken ze naar het appartement van een van de kerels, in de Frère Orbanstraat. Daar verkrachtten de zeven het meisje, dat bewusteloos was. Tijdens de verkrachting stonden de mannen te dansen. Dat staat op beelden die de zeven zelf gefilmd hadden en later aan hun vrienden toonden. Zo kwamen de feiten vier maanden later aan het licht, toen de jongste dader op school wilde pochen met een foto van de verkrachting. De politie werd erbij gehaald en de daders werden berecht. In eerste aanleg kregen de twee grootste aanstokers 7 jaar gevangenisstraf, maar in beroep besliste de rechter hen met 8 jaar cel te straffen. Voor een andere beklaagde, die ook 7 jaar in eerste aanleg kreeg, werd zijn straf bevestigd.

Scheiden

Een 25-jarige getrouwde Irakees, de oudste van het stel, had dan weer beroep aangetekend, omdat hij zelf geen seksuele handelingen gesteld zou hebben. Hij vroeg ook expliciet niet in beeld te komen tijdens het filmpje, want dan zou zijn echtgenote van hem willen scheiden en zou zijn asielprocedure stopgezet zijn. "Zijn aanwezigheid had geen invloed op de feiten", pleitte zijn advocat eerder. Toch wel, reageerde het openbaar ministerie. "Hij had op zijn minst kunnen weggaan en de politie verwittigen. Weerzinwekkende feiten zijn dit." Hij kwam er gisteren met een strafvermindering van af: van 7 jaar naar 6 jaar cel. De rechters besloten hem wel onmiddellijk aan te houden, omdat hij anders mogelijk naar Irak zou vluchten.

Lees meer