Het Foorcomité bij de presentatie van hun biertje.
Foto Proot Het Foorcomité bij de presentatie van hun biertje.

James Ensor krijgt eigen bier

Het Foorcomité van Oostende lanceert het blonde biertje James, d'Ostensche Baron. Het is een verwijzing naar schilder James Ensor en de Reus James, die al drie jaar na elkaar de Oktoberkermis op gang trekt.

Het bier heeft een houtkleur en honingsmaakje, met 6,5 graden. Het recept gaat terug naar 1999, toen er ook een bier werd gelanceerd in het kader van de expo 'Van Ensor tot Delvaux'.


"Met opbrengst kunnen we tijdens de Oktoberfoor extra promotie voeren en versieringen aan de kraampjes aanbrengen", vertellen comitévoorzitter en -ondervoorzitter Natacha Semai en Victor De Bruyne. "De opbrengst keert dus naar de foorkramers terug en komt zo ook de bezoekers ten goede."


Het initiatief is van de foorkramers zelf. Bier James kan je onder meer verkrijgen bij Huis Costenoble in de Markt 8 van Oudenburg. Ook enkele horecazaken op het Wapenplein in Oostende springen op de kar en straks ook op de Oktoberfoor zelf. Het bier wordt een eerste keer op 3.000 liter gebrouwen, goed voor 9.000 flesjes. Het Foorcomité wil die productie verdrievoudigen. (TVA)

Lees meer