Jos woont in residentie Zeezicht... plots zonder zeezicht. “Waarom mag hier na 15 jaar weer geparkeerd worden?”

Het klinkt ironisch: Jos Pilaet woont op de benedenverdieping van residentie Zeezicht in Mariakerke, maar speelt na 15 jaar plots zijn zeezicht kwijt. De stad Oostende liet paaltjes voor de deur weghalen, waardoor auto’s er opnieuw kunnen parkeren. “Als er een grote bestelwagen staat, heb ik zelfs amper daglicht", zucht Jos. Schepen Björn Anseeuw zal de situatie evenwel niet meer veranderen.

3 Jos Pilaet ziet na 15 jaar de plaats voor zijn appartement opnieuw parking worden.
Benny Proot Jos Pilaet ziet na 15 jaar de plaats voor zijn appartement opnieuw parking worden.

Jos Pilaet en andere bewoners van residentie Zeezicht, op de zeedijk van Mariakerke, zijn aangedaan door de gewijzigde situatie op de zeedijk. Toen hij in Oostende kwam wonen, werd hem verteld dat de zeedijk bij de heraanleg autovrij zou worden. Eenmaal klaar bleken er toch parkeerplaatsen te liggen voor de deur van de residentie. 

3 Nu de stad de paaltjes liet wegnemen, kunnen er opnieuw auto’s parkeren.
Benny Proot Nu de stad de paaltjes liet wegnemen, kunnen er opnieuw auto’s parkeren.

“Nu, ik begrijp dat die parkeerplaatsen hier gemaakt werden, want hier zouden oorspronkelijk handelszaken openen. Voor winkeliers zou dat natuurlijk wel praktisch zijn. Pas later werden er flats ondergebracht. Zo'n 15 jaar geleden heb ik de situatie aangekaart bij het toenmalige stadsbestuur en er werd ook ingegaan op mijn vraag: er kwamen paaltjes, waardoor er niet meer kon geparkeerd worden aan de kant van de gebouwen. Aan de overkant van de dijk staan er wel nog auto’s, maar daar hebben we geen problemen mee.” 

In de winter is er hier nochtans parkeerplaats genoeg, maar mensen zetten hun auto wel recht voor de deur van de residentie. Je kan het hen natuurlijk niet kwalijk nemen, want ze mogen hier ook parkeren

Jos Pilaet

Tot zover iedereen gelukkig. Maar begin deze zomer werden de paaltjes weggenomen door de stad. “Dat gebeurde zonder overleg: de paaltjes werden gewoon verwijderd. Sindsdien wordt hier altijd voor de deur geparkeerd en is mijn zeezicht weg. Als er een grote bestelwagen staat, heb ik zelfs amper daglicht. Het is enorm frustrerend. Waarom moest de situatie na 15 jaar veranderd worden? Er was jaren geen probleem en nu zou er plots parkeerdruk zijn. In de winter is er hier nochtans parkeerplaats genoeg, maar mensen zetten hun auto wel recht voor de deur van de residentie. Je kan het hen natuurlijk niet kwalijk nemen, want ze mogen hier ook parkeren.”

3
Benny Proot

Schepen van Mobiliteit en Openbaar Domein Björn Anseeuw (N-VA) is evenwel niet van plan om de beslissing terug te draaien.

Ik kan voor mijn deur ook een paaltje zetten, zodat er niemand zijn bestelwagen zou kunnen parkeren voor mijn ruit. Maar dat gaat niet, niemand kan aanspraak maken op openbaar domein

Björn Anseeuw (N-VA)

“De parkeerdruk is in de zomer wel degelijk hoog. De vraag is dus niet waarom we die paaltjes nu weggenomen hebben, maar wel waarom ze er ooit gekomen zijn. Ik heb de betrokken persoon op mijn kabinet ontvangen. Ik heb hem ook uitgelegd dat ik schepen ben van Openbaar Domein. Ik kan voor mijn deur ook een paaltje zetten, zodat er niemand zijn bestelwagen zou kunnen parkeren voor mijn ruit. Maar dat gaat niet, niemand kan aanspraak maken op openbaar domein. En als er in de winter geen parkeerdruk is, zullen er ook geen auto’s voor de deur staan en is er geen probleem”, zegt Anseeuw.

LEES OOK:  Daar sta je dan met je zeezicht... Flat in één klap 100.000 euro minder waard door liftuitgang pal voor raam

55 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Mario Michiels

    In de winter is er meer dan plaats genoeg. Wat voor onmens kan je zijn met deze beslissing, dit is pure pesterij en onmenselijk gedrag. Jos,ik hoop dat je je gelijk vroeg of laat zult halen. Veel succes.

  • Gunter Verhulst

    Ach bestuur doet toch altijd zijn zin. Zeker in hun straat! Of dat van een familielid. Of goede kennis met een beetje geld. Als het hun straat is overal 30km/h en geen enkele parkeerplaats!

Lees meer