Konterdamkaai zes weken dicht

AANLEG WARMTENET GAAT VANAF MAANDAG VERDER

Voor de verdere aanleg van het warmtenet in Oostende zal de Konterdamkaai vanaf maandag voor minstens zes weken afgesloten worden. Dit heeft invloed op de bereikbaarheid van de spoeddienst van AZ Damiaan, maar ook op het verkeer dat richting binnenstad en het station wil rijden.

Voor het warmtenet gebeurden er eerder al werken in de Zandvoordestraat. "Om alles vlot en veilig te laten verlopen, wordt nu ook de volledige Konterdamkaai afgesloten voor het doorgaand verkeer", laat de stad Oostende weten. "Ook fietsers moeten een omleiding volgen. De werkzaamheden worden opgesplitst in twee fasen. De eerste fase zou zes weken duren, tot begin december. De weg wordt maandag volledig afgesloten voor verkeer ter hoogte van de Bertha Tratsaertstraat. Tussen de fietsoversteek en de spoeddienst van AZ Damiaan is er één rijstrook afgesloten met beurtelings verkeer door middel van verkeerslichten. De spoeddienst is in deze fase enkel bereikbaar via het Van Glabbekeplein. Automobilisten die naar het station, de stationsparking of de binnenstad willen, moeten via de Verenigde Natieslaan. Ook de fietsers moeten een omleiding volgen via de Ringlaan - Kreekstraat - Gouwelozestraat - pad ter hoogte van Manitobalaan - Groendreef om terug te keren naar de Konterdamkaai. Vanaf december start de tweede fase waarbij de Konterdamkaai volledig wordt afgesloten tussen spoed en het Van Glabbekeplein. De spoeddienst is dan enkel bereikbaar via de wijk Hazegras. Voor de fietsers en het autoverkeer blijft de situatie tijdens de tweede fase hetzelfde."

20 km buizen

De eerste plannen voor een warmtenet in Oostende dateren al van 2013. Vanaf begin volgend jaar zal verbrandingsoven IVOO via het eerste deel van het net warmte kunnen leveren aan onder meer Daikin en aan het AZ Damiaan. Er is in verscheidene vertakkingen voorzien. Nieuwe of bestaande woonwijken kunnen hun verwarming aansluiten op het net. Langs dezelfde weg zal ook stoom worden geleverd voor de industriële processen van bedrijven. In totaal zal er tegen 2023 meer dan twintig kilometer buizen worden aangelegd. In de toekomst wordt het warmtenet nog uitgebreid, onder meer naar De Troonstraat. Het nieuwe zwembad en de site van Vayamundo bevinden zich dichtbij en kunnen vlot aansluiten. Er komt eveneens een uitbreiding richting bibliotheek en Thermae Palace.

Oosteroever

In De Nieuwe Stad komen er in de toekomst meer dan 500 nieuwe sociale woningen die ook een aansluiting zullen krijgen.


Door het warmtenet richting de Oosteroever uit te breiden, kan ook deze nieuwe wijk in de toekomst met restwarmte verwarmd worden.

Lees meer