Oostende schorpioen gevonden
Benny Proot Oostende schorpioen gevonden

Koppel ontdekt schorpioen tijdens verhuis

Een koppel uit Oostende keek woensdag nogal raar op tijdens zijn verhuis. Toen ze met hun bananendozen in hun nieuw appartement waren aangekomen, kwam er plots een schorpioen tevoorschijn. Ze belden in paniek de brandweer.

De brandweemannen hadden uiteindelijk weinig moeite met het vangen van het diertje, dat slechts anderhalve centimeter lang is. De kleine schorpioen werd overgebracht naar het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren in Oostende. Van daaruit werd het diertje naar SOS Reptiel in Zuienkerke gebracht. “Het gaat om een Oost-Europese schorpioen. De soort wordt tot 3 centimeter lang. Hoewel deze soort de laatste jaren heel af en toe in ons land opduikt, is dit voorlopig het enige exemplaar dat in West-Vlaanderen is aangetroffen. De vorige werden allemaal in Oost-Vlaanderen gevonden”, zegt Mario Goes van het reptielenasiel. Hij vermoedt dat de dieren met een transport meereisden.

Giftig?

“We moesten bij SOS Reptiel toch even binnensmonds lachen toen we hoorden dat de mensen de brandweer hebben gebeld voor deze schorpioen. Het beestje is namelijk compleet ongevaarlijk en niet giftig. Maar achteraf gezien hebben ze toch de juiste beslissing gemaakt. Want wie niets van schorpioenen kent, kan nooit zeker zijn”, getuigt Goes.

De dieren zijn niet aangepast aan temperaturen rond het vriespunt en kunnen in de winter normaal gezien niet overleven in ons land.  “Maar misschien beginnen de schorpioenen zich aan te passen of vond dit kleintje onderdak in de vorige woonst van het koppel en is het mee verhuisd in een doos. Dat de schorpioen uit een terrarium zou gekropen zijn, lijkt me onwaarschijnlijk. Maar het is niet uit te sluiten. We zullen het nooit weten”, aldus Goes. 

De schorpioen blijft nog even bij SOS Reptiel en zal wellicht worden geadopteerd door een schorpioenenhouder met wie SOS Reptiel samenwerkt. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer