Philip Caestecker neemt het op voor zijn korps.
LBB Philip Caestecker neemt het op voor zijn korps.

Korpschef is insinuaties van politiegeweld beu: “Er werd geen enkele klacht ingediend bij Comité P”

Korpschef Philip Caestecker hield een emotioneel betoog op de gemeenteraad, waarbij hij bekend maakte dat negenentwintig politiemensen afgelopen zomer gewonden raakten door geweld. De Oostendse politie kwam afgelopen zomer op sociale media twee keer in het oog van een storm terecht na uitgelopen vechtpartijen op fuiven. Op sociale media werd de politie beticht van overmatig politiegeweld, maar er werd nooit een officiële klacht ingediend bij Comité P. 

Na de interpellatie van John Crombez naar aanleiding van het Breakwater Festival dat ontspoorde op 20 juli en de recente vechtpartijen na Lust in de Lounge, maakte korpschef Philip Caestecker van de gemeenteraad op maandagavond gebruik om zijn kant van het verhaal te doen. “Ik ga uitgebreider reageren dan ik doorgaans gewoon ben. Wij konden ook lezen wat er op sociale media gezegd werd. Dat zorgt voor veel ongenoegen en frustratie binnen het korps. Er wordt veel op Facebook gegooid tegenwoordig en alles wordt al te gemakkelijk voor waar aangenomen”, zei de korpschef. 

Vechtpartijen

Na het eerste incident deed rapper Skumic zijn beklag over het optreden van de politie en hij dreigde om naar Comité P te stappen. “Tot op heden is er geen enkele klacht binnengekomen. Niet bij ons en niet bij Comité P. Wij hebben weliswaar door de grote media-aandacht zelf een onderzoek ingesteld. Onze officier van intern toezicht heeft 120 filmpjes van de avond vier keer bekeken en hij vond geen enkele aanwijzing dat er buitensporig geweld zou gebruikt zijn. Soms moet er, zoals in de wet toegelaten wordt, dwang gebruikt worden om een situatie onder controle te krijgen, zodat er geen verdere gewonden gevallen.” 

Het tweede incident vond plaats na een fuif van Lust. “Er waren tijdens een eerdere fuif zware slagen en verwondingen toegebracht bij iemand die in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Wij hebben daarop beslist om in het daaropvolgend event aanwezig te zijn met politiemensen in burger. Zo konden we openlijk druggebruik en geweldpleging vaststellen. Er was ondermeer een zware vechtpartij, waarbij een man en zijn vriendin in het ziekenhuis werden geslagen. Aan het einde van de avond waren ook vier politiemensen gewond, maar daarover lees je niets op sociale media. Ook hier werd correct opgetreden om erger te vermijden. Als toch zou uitkomen dat iemand in de fout is gegaan, ben ik de eerste om op te treden. Op de filmpjes die op sociale media circuleren kan je echter niets zien.”

6,8 meldingen per uur

De korpschef had het duidelijk moeilijk met de perceptie rond zijn korps die er een drukke zomer heeft op zitten. “In totaal hebben wij tussen 1 juli en 20 augustus 8.391 meldingen binnengekregen, dat zijn er 164,5 per dag of 6,8 per uur. In totaal ging het om 6.059 interventies met op de topdag om de zes minuten een interventie waarvoor onze ploegen ter plaatse gaan. In totaal werden negenentwintig politieagenten het slachtoffer van geweldpleging. We hebben één inspecteur die al twee jaar werkonbekwaam is, nadat ze in elkaar werd geklopt, maar ook daar leest u niets over op sociale media.”

De criminaliteit in Oostende ligt overigens niet veel hoger dan aan de rest van de kust. Oostende is goed voor zo'n dertig procent van alle processen-verbaal aan de kust, Nieuwpoort, Koksijde en De Panne niet meegerekend. “Als je weet dat Oostende veruit de grootste stad is aan de kust, dan valt dat goed mee. De cijfers voor deze zomer zijn ook niet opvallend hoger dan andere jaren. In 2017 waren er in de zomermaanden 1.079 feiten, in 2018 901. Dit jaar gaat het voorlopig om 868 feiten. Het zwaarste incident was de schietpartij in het station van Oostende”, geeft Caestecker nog mee.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • MARCEL HALLUMIEZ

    Een baas op zijn plaats die achter zijn volk staat!!! Proficiat! En die niet meehuilt met de sociale media. Waar al meermaals bewezen is dat daar veel fake nieuws is.

  • johan vandamme

    Geen gemakkelijke job, als agent uitgescholden worden en toch kalm blijven je moet het maar doen, een dikke pluim voor de Oostendse politie

Lees meer