Annick Aerts nam deze mooie foto ter hoogte van Thermae Palace Hotel
Annick Aerts Annick Aerts nam deze mooie foto ter hoogte van Thermae Palace Hotel

Onze natuur houdt van lockdown: zeeraket groeit volop door de rust op het strand

Op verschillende plaatsen aan de kust groeit er momenteel Zeeraket. Deze plant vind je vooral in de eerste duinenrij, maar momenteel dus ook op het strand.

Als gevolg van de coronamaatregelen kan je het plantje momenteel op heel wat plaatsen aan de kust terugvinden waar ze anders niet zou overleven door het toerisme. Dat geldt bijvoorbeeld voor het drukke strand voor het bekende Thermae Palace-hotel in Oostende. Door het beperkt betreden van het strand en het niet-omwoelen van het zand door de strandreinigingsmachine kiemt de Zeeraket makkelijker dan anders.  Zijn bladeren lijken op die van vetplanten. Opvallend zijn ook de lila, soms witte, bloemen. De soort speelt een belangrijke rol in de duinvorming. Het stuivend zand dat zich rond de planten accumuleert, leidt tot de allereerste stadia van duinvorming.

Marien bioloog Francis Kerckhof is enthousiast. “Je ziet nu al duidelijk dat de Zeeraket zand vasthoudt. Als ze de kans krijgen kunnen ze echt veel zand vasthouden, het effect daarvan wordt nog altijd onderschat. De plant heeft enorm veel wortels en zelfs op het einde van het seizoen spelen ze een rol en vormen ze een basis voor volgend jaar. Het zou goed zijn mocht er meer zorg voor gedragen worden, maar de kans is groot dat de meeste planten weer verdwijnen eenmaal de toeristen terugkomen. Vooral het machinaal kuisen van het strand is de boosdoener, daardoor krijgt het geen kans om te groeien.”

Lees meer