5 Het schepencollege heeft de Tuinen van Stene officieel geopend, al staan er nog tal van projecten op stapel.
TVA Het schepencollege heeft de Tuinen van Stene officieel geopend, al staan er nog tal van projecten op stapel.

Oostende heeft met ‘Tuinen van Stene’ eerste landbouwpark van Vlaanderen

Veel meer dan zomaar een nieuw park is met de Tuinen van Stene geopend. De site van 35 hectare vormt een innovatief voedsel- en landbouwpark dat deel uitmaakt van het Groen Lint. “De Tuinen moeten landbouwers en stedelingen dichter bij elkaar brengen.”

De Tuinen van Stene liggen langs de Steensedijk, nabij polderdorpje Stene, de Snaaskerkepolder en het Sint-Andreasinstituut. De officiële aanleg begon eind 2017, maar al lang daarvoor werden plannen gesmeed om dit onbekend stukje Oostends groen te ontsluiten en in te richten. De site bestaat uit vier delen. Vooreerst is er de poldertuin met de intussen bekende Biopluktuin. Zo’n tweehonderd leden oogsten er wekelijks hun aandeel dat door een bioboer geplant en verzorgd wordt. In het najaar wordt hier een grote boomgaard aangeplant. 

Verder is er een imposante pergola van 20 meter lang, die binnenkort druivelaars en rabarber krijgt, net als picknicktafels. Ook is er het waterweidelandschap dat er nog steeds uitziet zoals in de achttiende eeuw: natte weilanden met schapen die met elkaar verbonden zijn met de sloot Zwienesteert. In juli worden dan weer testakkers ingericht, waar nieuwe gewassen zullen geteeld worden die via de korte keten bij het grote publiek zullen komen. En tot slot komt er achter de lange sliert winkels langs de Torhoutsesteenweg een ruim fietspad met uitkijktoren van 20 meter hoog in het kader van Horizon 2025 van Westtoer. Kortom: de Tuinen van Stene zijn geen traditioneel park, maar wel een voedsel- of landbouwpark voor de stad. 

5 De Tuinen van Stene in Oostende.
TVA De Tuinen van Stene in Oostende.

Ruimte voor ontmoeten

Oostende wil stadslandbouw een volwaardige plaats geven binnen het Groen Lint. Het landbouwpark Tuinen van Stene is niet alleen een plek voor Oostendenaars geworden, maar zal ook functioneren als een laboratorium voor nieuwe vormen van landbouw. “En het project wordt zeker ook een plaats om te ontspannen", zegt landschapsarchitect Eli Devriendt. “Een ruimte die kan dienen als openluchtklas, maar ook als plaats voor ontmoetingen.”

5 Deze pergola van 20 meter krijgt nog druivelaars en rabarber aangeplant.
TVA Deze pergola van 20 meter krijgt nog druivelaars en rabarber aangeplant.

Innovatief

“De Tuinen moeten landbouwers en stedelingen dichter bij elkaar brengen”, pikt schepen Björn Anseeuw (N-VA) in. “Het idee voor dit landbouwpark ontsproot uit het Groen Lint, een fiets- en wandeltraject dat als groene route van open ruimtes de kustlijn van Oostende verbindt met plaatsen aan de stadsrand. Het idee van dit voedsel- en landbouwpark is innovatief: er zijn nauwelijks voorbeelden van een park dat een volwaardige groenruimte is en tegelijk functioneert als landbouwgebied en laboratorium voor nieuwe vormen van landbouw.” 

Buffer

Anseeuw wijst er ook op dat de weilanden bewust niet vol verharde paden liggen en dat ze als buffer dienen voor overvloedige regenval. En door bestaande waterlopen opnieuw open te leggen, zoals de Zwienesteert dus, krijgt de biodiversiteit een boost. “De Tuinen van Stene zijn een mooi voorbeeld van langetermijndenken met oog op klimaat, mobiliteit, stadslandbouw, natuurbehoud en sociale verbondenheid”, aldus de schepen. 

5
TVA

“Geschiedenis schrijven”

Burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) vindt dat beton in het verleden een te groot aandeel heeft gekregen. “Niet voor niets staat vergroening met stip aangeduid in ons bestuursakkoord. Groene ruimte wakkert het sociale leven aan. Men beweert dat de weelderige tuinen van Babylon allicht nooit hebben bestaan, maar laat ons hier alvast lokale geschiedenis schrijven en de Tuinen van Stene uitbouwen tot een voorbeeld.” 

5
TVA

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer