3 Eva Daeleman
Joel Hoylaerts / Photonews Eva Daeleman

Pas verhuisde Eva Daeleman klaagt over nachtlawaai in Oostende, maar krijgt meteen wind van voren

Ex-radiopresentatrice Eva Daeleman heeft op Instagram haar ongenoegen geuit over het nachtlawaai in Oostende. De post ging als een lopend vuurtje rond op sociale media en er wordt zelfs geopperd om een fanfare te organiseren. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De 29-jarige Daeleman ruilde recent Mechelen voor Oostende in . Ze koos na een burn-out voor meer rust in haar leven. Op Instagram Stories liet de gewezen radiostem nu echter haar ongenoegen blijken over te veel nachtlawaai in de binnenstad. “Wonen aan zee? Da’s de max! Zeker op dagen als vandaag”, refereert ze naar het mooie weer van de afgelopen dagen. “Maar er is wel nog heel wat werk wat het nachtlawaai in de stad betreft. Doet pijn aan ons hart en onze slaap… Hopelijk beterschap op komst.” Daeleman richt zich in haar post ook tot burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) en tagt er het Instagramaccount van de stad in. 

3 Eva Daeleman op Instagram Stories.
Instagram Stories Eva Daeleman op Instagram Stories.

Toen screenshots van de post werden verspreid op sociale media, schoten verschillende Oostendenaars haast in een kramp. De punkband BRLRS maakte op Facebook meteen een ludiek evenement aan onder de naam ‘Fanfare tegen nachtlawaai met Eva Daeleman’. Komende zaterdag willen ze een optocht(je) organiseren. Al meer dan honderd Oostendenaars vinkten hun aanwezigheid aan. “We gaan voor alle duidelijkheid niet écht een fanfare organiseren", verduidelijkt bandlid Oli Verniers. “Het is een ‘kluchtje’ als tegenreactie op de post. Ik woonde zelf in de uitgaansbuurt en dan wéét je waar je je aan mag verwachten. Maar goed, als mensen komende zaterdag alsnog met een saxofoon of trompet opdagen, ga gerust je gang, zou ik zeggen.” 

Anderen stelden dan weer een petitie op met als titel ‘Eva Daeleman verbannen uit Oostende’ - klinkt al scherper dan een ludieke fanfare. De veelzeggende slagzin die erbij staat: ‘Niet midden in ‘t centrum gaan wonen en zagen over geluidsoverlast’. 

Tommelein reageert

Intussen reageert ook burgemeester Tommelein. “Ik kan als burgemeester moeilijk het bruisende nachtleven van Oostende - zeker op een zomeravond - zomaar doen stoppen, hé. Ik wil best wel eens met mevrouw Daeleman in dialoog gaan, maar ze moet ook weten dat het midden van de uitgaansbuurt niet het rustigste stukje Oostende is.”

“Voel me bedreigd”

Op sociale media krijgt Daeleman intussen de wind van voren. Sommigen reageren met een kwinkslag of grapje, anderen trekken dan weer een blik scheldwoorden open. Haar tegenreactie op Instagram bleef dan ook niet uit. “Ik ben pro plezier, feest en het leven vieren”, typt de mediapersoonlijkheid. “Ik vind het spijtig dat mensen zo dreigend reageren, want ik stuur op geen enkele manier aan op het sluiten van de horeca of het stoppen van feestgedruis - integendeel. Het is belangrijk dat rust en bruis naast elkaar kunnen staan. Wanneer nachtrust regelmatig door te luide elektronisch versterkte muziek - 40 decibel naast ons bed - om 3 uur ‘s nachts uren wordt onderbroken, dan is de balans tussen respect en plezier helaas ver zoek. Ik voel me nu bedreigd en onveilig. Oostende is een prachtige stad en ik woon hier graag. Ik hou van het bruisen en de golven. Ik wens dat de stad op een vredevolle manier mag groeien met respect voor elke inwoner." 

3 Eva Daeleman reageert op de commotie die is ontstaan over haar Instagram-post over nachtlawaai
Instagram Stories Eva Daeleman reageert op de commotie die is ontstaan over haar Instagram-post over nachtlawaai

205 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Freddy De Vos

    Als je ergens gaat wonen, observeer je toch eerst de buurt? Wie zijn je buren, zie er winkels, horeca, ... in de buurt. Maar één oplossing achteraf... verhuizen!

  • Ronny Cuypers

    In een lawaaierige buurt gaan wonen en dan klagen over lawaai? Zielig. Wie rust wil gaat op een rustig plekje wonen. Is dat nu zo moeilijk te begrijpen.

Lees meer