2 Danny Drooghenbroodt stelt trots het maritiem stickeralbum voor.
Benny Proot Danny Drooghenbroodt stelt trots het maritiem stickeralbum voor.

RMT mogen we nooit vergeten

"De politici zouden liever hebben dat we de ferryovertochten en het einde van de RMT vergeten, maar dat laten we niet toe", zegt Danny Drooghenbroodt van vzw Restart. Die vzw heeft een stickerboek uitgebracht om het rijke ferryverleden van Oostende in de kijker te zetten. Je krijgt een overzicht van alle schepen die ooit tussen Oostende en Engeland hebben gevaren.

Je hoeft niet te baden in nostalgie of liefhebber te zijn van de lokale geschiedenis om het stickerboek 'Oostende, toegangspoort naar Engeland' van Restart te smaken. Elke Oostendenaar kan er iets van opsteken. Zowat een jaar hebben Jean François Berden, Eddy Lanoo, Bram Provost, Jan Zanders, Noël Vandemaele, Danny Drooghenbroodt en Nancy Company alle mogelijke informatie verzameld over alle schepen die ooit vanuit Oostende de oversteek naar Engeland hebben gemaakt. Ook de verschillende bedrijven en diensten passeren de revue. "We hebben bezitters van unieke foto's gecontacteerd, hebben het internet afgespeurd naar technische info over de schepen en hebben een zo compleet mogelijk werk proberen te publiceren", legt Danny uit.

2
RV

20ste verjaardag

"Het is niet toevallig dat we het boek nu uitgeven. Op 28 februari is het precies twintig jaar geleden dat het staatsbedrijf Regie voor Maritiem Transport ophield te bestaan. Er waren daar toen tweeduizend mannen en vrouwen tewerkgesteld en nog eens vierduizend andere mensen werkten bij toeleveringsbedrijven. De politici willen het liefst dat we het einde van de RMT vergeten, maar dat zal nooit gebeuren. We willen het maritieme verleden levendig houden. Het is makkelijk om flyers te printen en uit te delen, maar een stickerboek is toch wat anders. Het is in de eerste plaats een kijkboek met veel nooit eerder gepubliceerde foto's."

Ruilbeurs

Hoogleraar Georges Allaert pende het voorwoord neer en verschillende ex-medewerkers van de RMT halen anekdotes op. Het boek van 72 pagina's is gedrukt op zeshonderd exemplaren. Voor elke uitgave moet je op zoek gaan naar 282 stickers. Een behoorlijk karweitje, maar de beloning is er ook naar: prachtige foto's, affiches of prentkaarten geven zichzelf prijs. "We verdelen duizenden zakjes met stickers en gaan ook ruilbeurzen organiseren, dus iedereen zal zijn boek kunnen vervolledigen", belooft Danny Drooghenbroodt nog.


De vzw Restart plant in de week van 22 mei een overtocht naar Ramsgate met twee zeilschepen. "Een eerste zeilboot pikken we op in Breskens. We varen ermee naar Oostende en vervolgens naar Ramsgate. De dag voor de start van Oostende Voor Anker varen we naar Nieuwpoort terug om tijdens het maritiem festival zelf een entree te maken en terug de oversteek te wagen. Een tweede zeilschip zal tijdens Oostende Voor Anker constant tussen Oostende en Ramsgate pendelen. De overtocht duurt acht uur. Ja, dat is niet min, maar het is de ervaring die telt. Hiermee keren we terug naar de oorsprong van de overtochten in de zeventiende eeuw. Aan onze actie koppelen we ook een overnachting en alle eten is inbegrepen."


De prijs ligt nog niet vast, maar zal rond honderd euro schommelen. Voor de twintigste verjaardag van het einde van RMT plannen ex-medewerkers ook een optocht. Meer info op www.vzwrestart.com. Er zijn acht verdeelpunten van de stickers. Het boek is vanaf vandaag verkrijgbaar. Bij aankoop van vijf stickerzakjes krijg je het boek gratis. Een zakje kost één euro.

Vzw Restart herdenkt ferryverleden van Oostende met stickerboek

Lees meer