Het Russische schip vaart de haven binnen.
Foto Proot Het Russische schip vaart de haven binnen.

Russisch fregat arriveert voor Oostende voor Anker

Het fregat Shtandart, met als thuishaven het Russische Sint-Petersburg, is gisteren al toegekomen in Oostende.

Het maritiem festival gaat donderdag pas echt van start, maar voorbijgangers konden zicht gisteren al vergapen aan het schip dat naar zijn plaats vaarde. Shtandart is dit jaar één van de blikvangers.


In 1994 besliste een groep enthousiaste jongeren uit Sint-Petersburg om een replica te bouwen van de Shtandart, het mythische schip van Peter de Grote. Iedereen mocht deelnemen aan de bouw.

Replica

De originele plannen van Peter de Grote bestonden niet meer, maar dankzij de historicus Viktor Krainyukov en na de nodige opzoekingen in het staatsarchief werd een scheepsplan getekend, bruikbaar voor de bouw van het fregat. De nieuwe Shtandart is een perfecte replica, enkel binnenin werden concessies gemaakt.

Kanonnen

De voormalige binnenruimte, origineel gebruikt als opslagruimte voor water, scheepskanonnen, munitie en ankertouwen, werd ingericht als verblijfsruimte en kombuis.


Het campagnedek van de Shtandart is exact nagebouwd met de nodige tuigage, scheepskanonnen, kaapstander, versieringen en roerinrichting. (LBB)

Lees meer