2 Jacqueline Decombel gaat op haar 90ste nog elke dag zwemmen.
LBB Jacqueline Decombel gaat op haar 90ste nog elke dag zwemmen.

Straf! Jacqueline (90) trekt al 43 jaar baantjes in Oostends zwembad, élke dag

Met haar 90 jaar is Jacqueline Decombel een van de opmerkelijkste zwembadbezoekers in Oostende. Meer nog: ze komt sinds de opening van het zwembad in 1976 dagelijks haar baantjes trekken. Waar kon haar 90ste verjaardag dan ook beter gevierd worden dan in het water? Haar dagelijkse zwemvrienden verrasten haar en ze kreeg een abonnement voor het leven.

De Oostendse Jacqueline Decombel is geboren op 19 september 1929. Ondanks haar respectabele leeftijd vind je haar elke morgen om 8.15 uur in het zwembad van haar stad. Ze zwemt al meer dan 50 jaar elke dag, waarvan 43 jaar in Oostende. “Als kind heb ik nooit leren zwemmen. Ik zwom zoals een hondje, maar ik deed het graag en ik werd alsmaar beter door naar andere mensen te kijken”, vertelt Jacqueline. Ze was huisvrouw en ze woont al 24 jaar alleen. 

“Ik ben altijd blijven zwemmen om de tijd te passeren. Ik sta vroeg op, maar wat moet ik anders doen elke dag? Ik vertrek om 7.45 uur te voet naar het zwembad. Als de deuren opengaan om 8.15 uur sta ik klaar aan de deur. Vroeger ging ik met de fiets, maar ik ben onlangs zwaar gevallen en sindsdien ga ik te voet.” Ze zwemt elke dag 500 meter. “Daar doe ik zo’n halfuur over, maar het is niet de ‘vitesse’ die telt, wel de beweging.”

2 Met haar 90 jaar is Jacqueline (vooraan) een bijzondere bezoeker van het zwembad in Oostende.
rv Met haar 90 jaar is Jacqueline (vooraan) een bijzondere bezoeker van het zwembad in Oostende.

Als je Jacqueline ziet, zou je amper geloven dat ze al 90 jaar is. “Of dat door het zwemmen komt, dat weet ik niet. Ik heb altijd spaarzaam geleefd en ik doe niet aan overdaad. Ik drink wel graag mijn Leffe. Drie middagen in de week ga ik ook nog dansen.”

 Twee kunstheupen en bijna doodgebloed

Zoon Edwin Kyndt is er zeker van dat zijn sportieve moeder zo gezond is door haar sport. “Dat heeft er zeker iets mee te maken. Toen ik 12 jaar was, ben ik begonnen bij de Vrije Zwemmers en mama is meegekomen naar de vijver in het bosje. Sindsdien is zij blijven zwemmen. Tot voor enkele jaren deed ze nog 1.000 meter per dag en dat met twee kunstheupen. Voor de rest heeft ze nog maar één keer in het ziekenhuis gelegen voor nierstenen en onlangs viel ze met haar fiets. Ze is toen bijna doodgebloed, maar een bouwvakker heeft haar toen geholpen en ondertussen gaat ze weer gewoon zwemmen.”

Ik vertrek om 7.45 uur te voet naar het zwembad. Als de deuren om 8.15 uur opengaan, sta ik klaar aan de deur

Jacqueline Decombel

Naast de vele verjaardagskaartjes en bloemen van haar drie kinderen, zes kleinkinderen en twaalf achterkleinkinderen werd Jacqueline tijdens haar dagelijks zwemuitstapje overladen met gelukwensen van haar zwemvrienden. “We zijn elke morgen met dezelfde mensen voor de eerste ‘shift’. Iedereen kent me ondertussen al na al die jaren. Ik was heel aangenaam verrast dat ze iets gedaan hebben voor mijn verjaardag”, glundert Jacqueline.

Nieuw zwembad

Ook schepen van Vrije tijd Bart Plasschaert was aanwezig om haar in de bloemetjes te zetten. “Ik denk dat Jacqueline een unicum is. We zien niet veel 90-jarigen in de zwembaden. Nochtans is zwemmen een heel toegankelijke sport voor ouderen. Het is weinig belastend voor de gewrichten en je kan zelf het tempo bepalen”, zegt Plasschaert.

Wanneer het nieuwe zwembad in Oostende volgend jaar opent, moet Jacqueline overigens niet meer wandelen vanuit het Westerkwartier waar ze woont. “Ik ben wel benieuwd naar het nieuwe zwembad, als ik dat nog mag meemaken. Maar ik voel me nu goed en dat is het belangrijkste.”

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • marie claire knaepkens

    Hier word ik zo blij van. Hopelijk mag je dat nog vele jaren doen. Proficiat

  • marie claire knaepkens

    Hier word ik zo blij van. Hopelijk mag je dat nog vele jaren doen. Proficiat

Lees meer