The Ostend Street Orkestra repeteert in de Grote Post.
Foto Proot The Ostend Street Orkestra repeteert in de Grote Post.

The Ostend Street Orkestra brengt inwoners samen

De vzw kleinVerhaal brengt Oostendenaars samen in het muziekproject The Ostend Street Orkestra. "We willen de diversiteit van de stad vertalen met muziek", vertelt Dieter Debruyne van kleinVerhaal.

"We brengen Oostendenaars voor wie muziek een passie is samen", vertelt Dieter Debruyne, basgitarist en projectleider van The Ostend Street Orkestra (TOSO). "Mensen komen bij ons terecht langs verschillende kanalen: straathoekwerk, de nachtopvang voor daklozen, maar ook via vrienden en kennissen. We bereiken zowat alle lagen van de bevolking." In totaal telt de band 20 muzikanten, aangevuld door vier coaches. Jazzdrummer Giovanni Barcella, trompettist Bart Maris, zangeres Ilse Duyck en duivel-doet-al Simon Decante begeleiden elk in hun vakgebied. Het project krijgt steun van de Vlaamse overheid, de provincie, de stad en cultuurcentrum De Grote Post. "Bovendien steunt muzikant en programmator van De Grote Post Serge Feys door muziekinstrumenten aan te leveren", zegt Dieter nog.


"De mix van culturen spreekt me aan", zegt muzikant Mohammed. "De drummer is een Colombiaan en nog een andere percussionist Italiaan. Ikzelf speel djembé. Zondag was voor mij een dag vol verveling. Nu kijk ik ernaar uit om samen muziek te maken." "Ik zing al in een kerkkoor, maar leer hier improviseren. Bovendien krijg je professionele begeleiding", zegt zangeres Chris Wytack. Kries Hoornaert vult aan. "Ik had eigenlijk geen zin om te zingen in een klassiek koor, maar wou het niet op m'n eentje doen." Grote vuurdoop voor The Ostend Street Orkestra is hun optreden op het jazzfestival Storm! van Vrijstaat O., op zondag 15 februari om 15 uur. De locatie is de uitvalsbasis van Klein Verhaal in de Sint-Sebastiaansstraat 16. Gastmuzikant is Fulco Ottervanger, centrale gast op STORM! Op 12 juni volgt een concert in De Grote Post. (TVA)

Lees meer