6 Burgemeester Bart Tommelein spreekt de Oostendenaars toe.
Benny Proot Burgemeester Bart Tommelein spreekt de Oostendenaars toe.

Tommelein vraagt respect op nieuwjaarsreceptie: “We zullen nooit goedkeuring krijgen van iedereen, maar speel het niet op de man of vrouw”

In Oostende konden inwoners zondagmorgen op het Wapenplein samen klinken op het nieuwe jaar. In zijn speech gaf burgemeester Bart Tommelein toelichting bij de plannen van het stadsbestuur en vroeg hij vooral ook om minder mensen uit te schelden via sociale media. “Heb je een probleem? Spreek ons dan aan op een constructieve manier.”

Honderden Oostendenaars werden zondagmorgen getrakteerd op glühwein en chocomelk in herbruikbare bekers. Naast een muzikaal intermezzo van koor Aimée Thonon samen met een kinderkoor en een leuke boodschap van enkele leerlingen van de kunstacademie deelde ook burgemeester Bart Tommelein zijn wensen voor het nieuwe jaar. Hij lichtte de plannen toe van het stadsbestuur, maar vroeg ook respect. “Een andere koers varen, vraagt moed en het pad dat we inslaan zal nooit op goedkeuring van iedereen kunnen rekenen. Soms maken we fouten, soms hebben we al foute inschattingen gemaakt en dan mag en moet er kritiek zijn. Het is goed dat mensen kritiek geven en fouten opmerken. Het is aan ons om er naar te luisteren. Maar het op de man spelen, het negatieve gebagger en het uitschelden op sociale media is niet de juiste manier om kritiek te geven. Als je iets te zeggen hebt, zeg het dan tegen ons op een constructieve en positieve manier, dan kunnen we daar rekening mee houden. We hebben ambities en soms moeten daarvoor oude gewoontes herbekeken worden en niet iedereen vindt dat even leuk. Daarvoor vraag ik begrip. Geen enkele beslissing wordt zomaar genomen. Alles heeft zijn reden”, zegt Tommelein.

6 De glühwein of chocomelk werden geserveerd in herbruikbare bekers.
Benny Proot De glühwein of chocomelk werden geserveerd in herbruikbare bekers.

Properder straten

De aanwezigen op het plein deelden onderling ook heel wat wensen en zoenen uit en hebben hun eigen wensen voor de stad. “Als tweedeverblijver kunnen we ons afval niet sorteren en weggooien. Dat vind ik jammer. Er mogen nog meer afvalstraten bijkomen. Ik had daarvoor in het verleden al een mail gestuurd, maar ik kreeg nooit antwoord”, vertelt Nelly uit Hasselt. “De burgemeester heeft gezegd dat we altijd iets mogen zeggen, dus ik zou hem toch eens aanspreken”, suggereert de Oostendse Magda. “Ik volg de politiek niet echt, maar voor mij mag het Thermae Palace Hotel wat meer kleur krijgen.”
Martine en Michèle vullen nog aan. “De straten mogen ook wat properder. Nu liggen er toch nog veel hondenpoep en sigarettenpeuken. De stad mag dat gerust aanpakken.”

6 Het koor Aimée Thonon gaf het beste van zichzelf.
Benny Proot Het koor Aimée Thonon gaf het beste van zichzelf.

Veranderingen

Iets verderop zijn Arlette, Jeannine, Arlette, Ferand en Ginette druk in gesprek over de prijzen van de ontmoetingscentra die opslaan. “Er is veel veranderd het afgelopen jaar. Zo ging ik altijd naar het containerpark met mijn vuilniszak. De vuilniswagen komt om 7.15 uur langs, maar ik sta zo vroeg niet meer op en ’s avonds mag je het nog niet buiten zetten. Nu mogen we maar twaalf keer per jaar meer gratis naar het containerpark gaan”, weet Fernand. Arlette en Jeannine vinden het dan weer jammer dat het vuurwerk op maandag is afgeschaft. “We gingen daar elke week naartoe. Dat was goed voor de horeca, maar het is normaal dat er zaken veranderen met een nieuwe burgemeester. Hij is alleszins altijd wel vriendelijk.”

6
Benny Proot
6
Benny Proot
6
Benny Proot

Lees meer