VOKA STELT SPEERPUNTEN VOOR: "Werkloosheid Oostende blijft hoogste van hele provincie"

Het Vlaams netwerk van ondernemingen, kortweg Voka, lichtte haar speerpunten voor de regio Oostende toe. "De werkloosheid blijft hoog in Oostende: 12 procent. In het arrondissement Oostende noteerden we 5.918 werkzoekenden, in de hele provincie zijn dat er 30.748. Het cijfer neemt weer een beetje af, maar de werkloosheid blijft de hoogste van de hele provincie", stellen Dieter Coussée en Johan Verborgh.


"Opvallend: voor één vacature zou een werkgever negen personen kunnen interviewen. Heel wat bedrijven ondervinden problemen om de juiste mensen te vinden, zoals hoogopgeleiden en technische beroepen. De werkzoekenden hebben niet het juiste profiel. Voka, de VDAB en het Economisch Huis hebben al maatregelen genomen, zoals stages en taalcursussen. Toch is het noodzakelijk dat alle partijen bijkomende acties nemen. Samenwerking tussen bedrijven en scholen, hogeronderwijsinstellingen en onderzoeksinstanties is nodig."


Uitzendarbeid zit in Oostende in de lift: van de 7.361 interimopdrachten in 2015, steeg dat aantal explosief naar 14.496 opdrachten. De afschaffing van de proefperiode en invoering van de witte kassa zijn de voornaamste redenen. In 2016 noteerde Voka 306 faillissementen: zeven meer dan in 2015, maar flink wat minder dan de 407 van 2014. Voka kaart ook mobiliteit aan. "Sommige bedrijventerreinen zijn moeilijk bereikbaar. Zo is er geen busverbinding naar industriezone Plassendale 2. Ook de bereikbaarheid van de luchthaven via de kusttram moet beter. Er moet ook een ruimer aanbod en beter aangeduide randparkings komen vanaf het einde van de A10. De treinconnecties met Kortrijk, de Westhoek en Noord-Frankrijk verdienen meer aandacht. We zien veel potentieel in Oosteroever, dankzij de nieuwe projecten en ontwikkelingen. Toch moet die wijk beter toegankelijk worden. Meer doorgangen voor personen- en vrachtvervoer via de Dokter Moreauxlaan zijn nodig."


Voka wil dit jaar nog een nieuw charter rond de ontwikkeling van de luchthaven presenteren. Ze willen Oostende ook presenteren aan bedrijven als een ideale woon- en werkstad. "De ondernemersgraad ligt laag ten opzichte van de provincie. Het is moeilijk te verklaren waarom dat zo is. De bevolking is hier ouder en je hebt veel tweedeverblijvers. Oostende heeft hoe dan ook een sterk groeipotentieel."


(TVA)

Lees meer