Alex Lanneau, Brina Dury en hun zoontje Alexiano met een foto van Tiziano. Ze zijn hun verdriet nog steeds aan het verwerken. Het bedrog is een nieuwe tegenslag.
JVK Alex Lanneau, Brina Dury en hun zoontje Alexiano met een foto van Tiziano. Ze zijn hun verdriet nog steeds aan het verwerken. Het bedrog is een nieuwe tegenslag.

Vrouw bedot ouders overleden kind

ORGANISATRICE BENEFIET VERDWIJNT MET ALLE OPBRENGSTEN

Jessica V. heeft de ouders van een 11-jarige jongen die is overleden aan kanker opgelicht. De Oostendse vrouw organiseerde met de valse vzw Caring People een benefiet om de openstaande rekeningen van de chemobehandelingen te betalen. Jessica V. vluchtte met de opbrengsten.

Op 10 maart deed Brina Dury (32) een oproep op Facebook. De rekeningen van de chemobehandelingen van haar zoontje Tiziano Lanneau (11), die tegen lymfeklierkanker vocht, liepen op. Ze vroeg of iemand haar kon helpen bij de organisatie van een benefiet om geld in te zamelen. Drie dagen later reageerde Jessica V. "We wisten niet wie de vrouw was. Ze zou een groot feest organiseren met verschillende artiesten om zo veel mogelijk sympathisanten te lokken. Ze vertelde me dat ze dat kon via haar vzw Caring People. We wisten toen nog niet dat die vzw niet bestaat", zegt Brina.

Geen uitweg meer

Brina Dury (32) en haar man Alex Lanneau (46) waren erg blij met de hulp uit onverwachte hoek. De toestand van hun zoontje verslechterde echter drastisch. Op 14 maart besliste het koppel om de behandeling stop te zetten. "Er was gewoon geen uitweg meer", gaat moeder Brina verder. Tiziano overleed nog diezelfde dag.

Aangezien de ouders nog steeds de rekeningen moesten betalen, ging Jessica door met de plannen voor een benefiet. Ze contacteerde Glenn Hintjens van Bookingskantoor Q-Press Projects uit Oostende. Hij overtuigde verschillende artiesten, waaronder Yves Segers, de Pittaboys en Johnny Montero, om op te treden. "Indien de winst hoger zou zijn dan het bedrag op onze facturen, zouden we het overige bedrag aan het Kinderkankerfonds overmaken", verklaart Brina.

Het feest zou op 27 juni in zaal Nieuwland in Oostende plaatsvinden. "Jessica vertelde dat ze al 260 toegangskaarten van 25 euro en1.000 steunkaarten van 5 euro had verkocht. We vonden dat veel. Daarom keken we hoopvol naar het evenement uit. Ik had de facturen aan Jessica gegeven, want ze zou die rechtstreeks betalen", zegt Brina. Uiteindelijk kwamen slechts 30 mensen naar het benefiet. Jessica stak de volledige opbrengst - zeker 1.000 euro - in eigen zak.

"Ik heb zelf 5.000 euro voorgeschoten om de artiesten te betalen. Bovendien loop ik nu ook de commissie mis. Nog geen cent heb ik gezien", zegt Glenn. Ook restaurant De Plaetsemolen uit Oedelem, die voor de drank instond, heeft nog openstaande facturen bij Jessica en haar onbestaande vzw. Johnny Montero, een charmezanger uit Izegem die er kwam spelen, is ook nog niet uitbetaald.

Nog meer gedupeerden

Bovendien zijn de rekeningen van Brina ook nog steeds niet betaald. "We zijn bedot door een oplichtster die over lijken gaat", zucht ze. De vrouw probeerde volgens een medeorganisatrice, die als een van de eersten achter de fraude kwam, ook al een benefiet te organiseren voor een ander ziek kind uit Antwerpen. Daar had men echter snel door dat ze hen wou oplichten.


Al een tiental gedupeerden en medeorganisatoren dienden klacht in bij de politie. "We onderzoeken de klachten en zijn bezig met de verhoren", meldt Carlo Smits van de politie van Oostende.

Lees meer