Zuhal Demir en Bredens burgemeester Steve Vandenberghe hijsen de blauwe vlag.
Benny Proot Zuhal Demir en Bredens burgemeester Steve Vandenberghe hijsen de blauwe vlag.

Waterkwaliteit blijkt fors verbeterd: voor het eerst wappert ‘Blue Flag’ op onze stranden

Op 27 kuststranden is voor het eerst de zogenaamde ‘Blue Flag’ gehesen. Dit is een internationaal label voor stranden, zwemvijvers en jachthavens die uitblinken in kwaliteit en duurzaamheid. Ons land was tot vandaag zowat het enige in Europa zonder Blue Flag-strand aan de kust.

Wereldwijd wapperen er al 4.664 blauwe vlaggen in 46 landen. De locaties worden getoetst door een externe auditeur, een onafhankelijke Belgische en internationale jury. Ons land was tot vandaag zowat het enige in Europa zonder Blue Flag-strand aan de kust. Wel waren er al twaalf zwemvijvers en zeven jachthavens met zo’n vlag. Door verschillende inspanningen en ingrepen aan de mondingen van de havengeulen door de kustgemeenten en Aquafin, beheerder van waterzuiveringsinfrastructuur, is de waterkwaliteit zodanig verbeterd dat nu iedere kustgemeente in aanmerking kwam. 

Duurzaamheidsorganisatie GoodPlanet Belgium, Toerisme Vlaanderen en Aquafin hesen donderdag officieel de eerste Blue Flag bij surfclub Twins in Bredene. 

Strenge normen

Verscheidene kustburgemeesters en Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) tekenden present. “Dit label zal het positieve imago en de reputatie van de toeristische bestemming Vlaanderen in binnen- én buitenland versterken. Het zet ons internationaal nog beter op de kaart als kwalitatieve en duurzame reisbestemming”, zegt Demir. Voglens Steve Vandenberghe (sp.a), burgemeester van Bredene, is dit label van symbolisch belang. “Want sommige toeristen gaan gericht op zoek naar een badplaats met zo’n erkenning.”

Blue Flag gaat trouwens over meer dan proper zwemwater alleen. Elke locatie voldoet aan strenge normen naar veiligheid, dienstverlening en toegankelijkheid, zoals de aanwezigheid van redders, EHBO-materiaal en de beschikbaarheid van drinkwater, proper sanitair en afvalsorteerplaatsen. Een infobord met overzichtskaart en toelichting over de waterkwaliteit maken het geheel af. 

Op zoek naar een plek om het water in te duiken? Een overzicht van alle Blue Flag-locaties vind je op www.blueflag.be.  

Lees meer